'Uitstel terugbetalen lening zorgwekkend voor HEMA'

'Uitstel terugbetalen lening zorgwekkend voor HEMA'

HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn heeft het terugbetalen van een lening van veertig miljoen euro aan moederbedrijf AMEH XXVI uitgesteld. Kredietbeoordelaar Moody's vindt die beslissing negatief voor de kredietwaardigheid van HEMA. 

Boekhoorn zou volgens afspraak de lening eind 2019 moeten hebben terugbetaald. De lening heeft een looptijd tot juni 2020. Als het geld niet wordt terugbetaald voor die tijd, moet HEMA in één keer al zijn uitstaande leningen terugbetalen, een bedrag van meer dan 750 miljoen euro. Indien HEMA dat geld niet heeft, zou het warenhuis insolvent zijn tegenover zijn schuldeisers. 

Moody's vindt de hele situatie zorgwekkend, aangezien HEMA financieel al tamelijk zwak is. Daarnaast is het uitstel van terugbetalen niet in lijn met het eerdere bericht van HEMA en Marcel Boekhoorn waarin stond dat de lening voor het einde van 2019 terugbetaald zou worden. Daarom spreekt Moody's van een negatieve beslissing.

Eerder vandaag maakte HEMA bekend dat cfo Ivo Vliegen vertrekt. Hij wordt vervangen door Joost de Beijer. Ook deze wisseling van de wacht is negatief voor de kredietwaardigheid van HEMA, volgens Moody's. "Het zorgt voor meer onzekerheid over het toekomstige financiële beleid van het bedrijf en hoe het bedrijf zijn schulden moet terugbetalen", stelt Francesco Bozzano, AVP analist bij Moody's. 

Boekhoorns Ramphastos nam HEMA in november 2018 over. De overname van de investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn zou destijds moeten hebben gezorgd voor lagere schulden en minder liquiditeit. Het derde kwartaal van 2019 schreef de warenhuisketen nog een verlies van 1,4 miljoen euro,

Reacties

Boekhoorn pakt nog even wat rendement op zijn 40 miljoen tot 28 mei 😉

Geplaatst door mark wijker op 8 januari 2020 om 22:32

De commerciële én financiële schade van dit bericht is natuurlijk onwaarschijnlijk groot! Iedereen met wat retailverstand weet natuurlijk allang dat het bedrijf op een wiebelig koord balanceert.
Al gelijk kwalificeerde ik al hun buitenlandse plannen als ‘de vlucht vooruit’, en als camouflage voor de werkelijke situatie van de HEMA. Het bedrijf zet keer op keer een plaatje op dat niet kán kloppen! Misleiding dus, die gasten hebben toch ook een bedrijfskundige achtergrond!
Wát HEMA ook aan leuke plannen uitvoert, ze kosten geld wat ze niet hebben, en wat niemand ze meer leent! Zéker nu niet meer, na dit vernietigende oordeel van Moody’s. En natuurlijk leveren al die investeringen pas na jaren rendement op!
Kortom, als Boekhoorn cs er niet snel in slaagt de kosten per winkel substantieel te verlagen, is het nog dit jaar Einde Oefening!
Maar ja, hij heeft nog altijd niet gebeld over het concept dat dit mogelijk maakt: Hema 3.0 op http://www.bricksenclicks.me
En ook de vakpers publiceert liever roze persberichten, blijkbaar!
Als Boe

Geplaatst door Reinder Koornstra op 9 januari 2020 om 12:00

Het gaat de kant van de Blokker op als het dat al niet is!

Geplaatst door T A op 9 januari 2020 om 15:22

Laatste nieuws

RetailTrends