Sterkste stijging consumentenprijzen sinds invoering van de euro

Sterkste stijging consumentenprijzen sinds invoering van de euro

De consumentenprijzen zijn in 2019 met 2,6 procent gestegen. Het is de grootste prijsstijging na 2002 en een van de hoogste in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2002 (het jaar dat de euro werd ingevoerd) noteerde het CBS nog een prijsstijging van 3,4 procent. Sindsdien is de stijging niet meer zo hoog geweest. In 2018 stegen de consumentenprijzen met 1,7 procent. 

Het verschil tussen beide jaren is met name te verklaren door de prijsontwikkeling in eten en drinken. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren vier procent duurder dan een jaar eerder. Deze categorie is goed voor tien procent van de totale consumptieve uitgaven. 

De prijsstijging komt door het verhogen van het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Diezelfde btw-verhoging zorgde er ook voor dat Nederland vergeleken met andere landen in de eurozone een van de hoogste prijsstijgingen liet zien. 
 

Reacties

Ja, ja, Geweldig zo'n kabinet Rutte, en maar schreeuwen van "jullie gaan er allemaal op vooruit" en zie hier, weer een voorbeeld van hoe de inkomens verdeling en inkomsten verdeling met name voor de kleinere beurs in negatieve spiraal wordt beïnvloed, een inkomens verbetering van 1,5% tegen een uitgaven verhoging van 2,6% ! Maar daar hoor je de bodemloze put van Den Haag niet over. Wie gelooft er nog in de fabeltjes van dit kabinet op rooftocht? ze geven je een vinger maar pakken je hele hand en als je niet oppast je hele arm er bij.
En nee het ligt niet alleen aan de VVD, want daar kun je niet anders van verwachten, maar D66, is al net zo liberaal, en de waaibomen van het CDA, maar ook de CU waarvan je rechtvaardigheid zou mogen verwachten, doen net zo hard mee. En maar brullen dat het zo goed gaat met de economie. En zichzelf maar op de borst slaan, zo van kijk eens wat wij presteren. Ja, ja over de rug van de meest kwetsbaren van de maatschappij. Over de rug van boeren, bouw, zorg en zwakkeren in de maatschappij weten ze de grote geldstromen te verkwanselen aan de meest onzinnige regelgevingen en aan belasting verlichting voor de groten der aarde
Ik vraag me af, wanneer wordt het grootste deel van de bevolking eens wakker, en gaan de armen eens in elkaar om gezamenlijk Den Haag eens tot de orde te roepen.
Men heeft het altijd over de corruptie in schurkenstaten, maar hoe corrupt zijn we in Nederland, kijk eens naar delen van de belastingdienst. Een fout maken is geen probleem, dat kan iedereen overkomen, maar dat meerdere staatssecretarissen er over struikelen geeft wel weer dat we met een verrot ambtenaren apparaat zitten, zowel bij de top van de belastingen, defensie als bij de politie. Maar zeker ook in de politiek!

Laten we eens met elkaar in opstand komen, en die hele top een schop onder hun hol geven. Wie doet er mee....

Geplaatst door A F op 9 januari 2020 om 11:30

Je hebt helemaal gelijkūüĎć

Geplaatst door Silvia Luiken - Verboom op 10 januari 2020 om 01:13

aan de melkprijs kan het niet zitten is op het derde jaar achtereen gezakt. Als boer moet je dat maar weer accepteren.

Geplaatst door Marco klaver op 10 januari 2020 om 13:23

Laatste nieuws

RetailTrends