De Utrechtse Bazaar heeft een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd om een faillissement te voorkomen. De overdekte markt, zaterdag en zondag op bedrijventerrein Papendorp, moet uiterlijk 31 januari de deuren sluiten wegens een grote huurachterstand.

De rechter oordeelde in december dat de gemeente de huurovereenkomst per 1 februari mag opzeggen. De Bazaar heeft sinds juni 2015 nauwelijks huur betaald en heeft zo een flinke huurachterstand opgebouwd, van inmiddels 1,8 miljoen euro. Algemeen directeur Laurens van der Heijden wil de markt behouden en vraagt de gemeente om medewerking. Hij stelt onder meer voor om voorlopig door te gaan op de huidige locatie en zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een andere plek, waar een rendabele exploitatie mogelijk is.

Maar volgens Van der Heijden heeft de gemeente gezegd dat ze vasthoudt aan ontruiming per 1 februari. Dat betekent volgens hem een faillissement en geen inkomsten voor de gemeente. Van der Heijden roept de raad op "om deze geldverspilling en dit maatschappelijke onrecht te voorkomen".

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt desgevraagd dat de gemeente ervan uitgaat dat de markt uiterlijk 31 januari is verdwenen. "Het moet bezemschoon worden opgeleverd." Ze wil niet zeggen of de dag erna tot ontruiming zal worden overgegaan als dat niet is gebeurd.

Foto: Facebookpagina Utrechtse Bazaar