Winnaar/verliezer van de week: Hornbach en Utrechtse Bazaar

Winnaar/verliezer van de week: Hornbach en Utrechtse Bazaar

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Hornbach en de Utrechtse Bazaar.

Winnaar: Hornbach
Het was woensdagmorgen dubbel feest voor Hornbach. Om 7.00 uur ging in Duiven de vijftiende bouwmarkt open van de van oorsprong Duitse keten. En om 10.15 uur kwam er ook nog eens goed nieuws uit Den Haag: de Raad van State gaf groen licht voor een nieuwe bouwmarkt in Enschede. Oftewel: twee keer een lange neus naar de concurrentie, die uit alle macht Hornbach probeert tegen te houden. Tot dusver tevergeefs. Steeds naar de rechter, steeds nul op het rekest. Maar wat Gamma, Praxis, Karwei en anderen dus wel lukt: op de rem trappen. "Dat moet je ze nageven, in het vertragen zijn ze redelijk succesvol", zei algemeen directeur Evert de Goede eerder deze week tegen RetailTrends. Want Hornbach mag dan kwartaal na kwartaal met dubbele cijfers groeien, de uitbreiding van het aantal bouwmarkten...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Hornbach en de Utrechtse Bazaar.

Winnaar: Hornbach
Het was woensdagmorgen dubbel feest voor Hornbach. Om 7.00 uur ging in Duiven de vijftiende bouwmarkt open van de van oorsprong Duitse keten. En om 10.15 uur kwam er ook nog eens goed nieuws uit Den Haag: de Raad van State gaf groen licht voor een nieuwe bouwmarkt in Enschede. Oftewel: twee keer een lange neus naar de concurrentie, die uit alle macht Hornbach probeert tegen te houden. Tot dusver tevergeefs. Steeds naar de rechter, steeds nul op het rekest. Maar wat Gamma, Praxis, Karwei en anderen dus wel lukt: op de rem trappen. "Dat moet je ze nageven, in het vertragen zijn ze redelijk succesvol", zei algemeen directeur Evert de Goede eerder deze week tegen RetailTrends. Want Hornbach mag dan kwartaal na kwartaal met dubbele cijfers groeien, de uitbreiding van het aantal bouwmarkten verloopt niet heel snel. De Goede was woensdag dan ook zeer content. De voorbereidingen voor de bouw van de vestiging in Enschede gaan meteen van start, jubelde hij. En hij voegde eraan toe dat komende zomer in Apeldoorn de eerste schop de grond in gaat. Eind volgend jaar verrijst daar een bouwmarkt op de plaats van de Americahal.

Verliezer: Utrechtse Bazaar
1,8 miljoen euro. Dat is de huurschuld die de Utrechtse Bazaar bij de gemeente heeft opgebouwd. Sinds juni 2015 betaalde 'de gezelligste markt van Nederland' nauwelijks nog huur. De gemeente was er jaren geleden al klaar mee en zegde de huurovereenkomst op. De rechtbank stelde haar uiteindelijk in het gelijk en dat betekende einde verhaal voor de overdekte markt op bedrijventerrein Papendorp. Algemeen directeur Laurens van der Heijden kwam nog met een ultieme reddingspoging op de proppen. Hij wilde voorlopig doorgaan op de huidige locatie en zei zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een andere plek, waar een rendabele exploitatie wel mogelijk is. De gemeente zag daar geen brood in en hield voet bij stuk: wegwezen en de boel bezemschoon opleveren. Daarmee is de gemeente ook een verliezer, stelt Van der Heijden. "Ze spoelen nu 1,8 miljoen euro gemeenschapsgeld door de goot."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!