Een kringloopwinkel in Alkmaar mag de naam Rataplan niet meer gebruiken om gevonden te worden op Google. Door de zoekterm in te kopen maakt de zaak inbreuk op het merkrecht van de gelijknamige concurrent, zo blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter deze week die RTL Z opmerkte.

Rataplan ontdekte in mei vorig jaar dat Kringloopwinkel Alkmaar de zoekterm 'Rataplan' had ingekocht op Google. Consumenten in Alkmaar vinden bij het zoeken op die naam dan een advertentie van de zaak. Rataplan verzocht zijn branchegenoot daarmee te stoppen en die zegde dat toe, maar eind vorig jaar bleek de lokale kringloopzaak er toch mee te zijn doorgegaan. Daarop spande Rataplan een rechtszaak aan.

Hoewel Google zegt dat de kringloopwinkel in zijn recht staat met het gebruik van de zoekterm, denkt de rechter daar anders over. 'Redelijk oplettende internetgebruikers' zouden de indruk kunnen krijgen dat Kringloopwinkel Alkmaar Rataplan-producten verkoopt. Uit de tekst van de advertentie zou niet duidelijk worden dat het gaat om een andere winkel. Daarmee wordt inbreuk gemaakt op het merk van Rataplan.

De Alkmaarse kringloopzaak moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van de naam. Gebeurt dat niet, dan volgen boetes die kunnen oplopen tot een maximum van 25 duizend euro.

Rataplan heeft 23 kringloopwinkels in het westen van Nederland. In Alkmaar zit een vestiging in dezelfde straat als die van Kringloopwinkel Alkmaar, met slechts enkele panden ertussen.