Het was de afgelopen weken extreem rustig in de Nederlandse winkelstraten. Zowel in week 6 als week 7 liepen er 28 procent minder mensen dan in een gemiddelde week in 2019, zegt Bureau RMC op basis van tellingen door wifi-sensoren van CityTraffic.

Dat het in de eerste maanden rustig is, is op zich niet opmerkelijk. "De Nederlandse consument heeft een drukke decembermaand achter de rug waarin veel wordt uitgegeven aan cadeaus, kleding en eten", aldus RMC. "Het is echter wel opvallend dat week 6 en 7 zoveel rustiger dan een jaar geleden zijn." Dat komt volgens het bureau door het slechte weer. In week 6 liet storm Ciara van zich horen, een week later trok storm Dennis over het land. "Het lijkt erop dat dit onstuimige weer shoppers heeft weerhouden om een uitstapje te maken naar de stad." Vorig jaar was het aanzienlijk mooier weer.

Vooral afgelopen zondag was het fors minder druk in vergelijking met vorig jaar, zegt RMC. "Maar liefst 35 procent minder passanten bezochten de Nederlandse winkelstraten. Winkeliers hebben dit ongetwijfeld gemerkt in hun tegenvallende bezoekersaantallen."