Webwinkels zijn niet blij met de politieke plannen om pakketjes standaard binnen vier dagen thuis te bezorgen. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org spreekt van ‘een grote stap terug in de tijd’.

De webwinkelclub reageert op uitspraken van het CDA en GroenLinks. Zij stellen dat het leveren van pakketten de volgende dag zelden nodig is en dat er daarom onnodig ’s nachts mensen werken in distributiecentra. Zij willen dit nachtwerk extra belasten en bovendien levering binnen vier dagen de nieuwe standaard maken. 

De impact van een nieuwe standaardlevertijd zou volgens Thuiswinkel.org desastreus zijn voor de Nederlandse concurrentiepositie. De organisatie wijst op de situatie in België, waar meer dan helft van alle online bestedingen bij buitenlandse webwinkels wordt besteld. Jarenlang is daar de ontwikkeling van e-commerce gefrustreerd omdat Belgische regelgeving het nachtwerk bemoeilijkt, aldus Thuiswinkel.org. ‘Wij willen geen situatie waarbij Nederlandse consumenten bij onze oosterburen gaan bestellen om wél goedkoop de volgende dag geleverd te krijgen’, klinkt het. 

Thuiswinkel.org beaamt dat next-day delivery niet altijd noodzakelijk is, maar dat consumenten deze service wel op prijs stellen. ‘In onze 24/7-economie wordt wereldwijd next-day delivery de standaard omdat consumenten massaal kiezen voor de optie om bestelde producten de volgende dag geleverd te krijgen.’ De organisatie wil in gesprek met alle stakeholders over de verschillende mogelijkheden van verantwoorde bezorging in een internationaal speelveld.