Stroopwafelwinkel in Negen Straatjes moet stoppen met 'horeca'

Stroopwafelwinkel in Negen Straatjes moet stoppen met 'horeca'

Stroopwafelwinkel Van Wonderen moet definitief stoppen met horeca. Het aanbieden van directe consumptie is in strijd met het bestemmingsplan van de Negen Straatjes, stelt de gemeente. De Raad van State bevestigt die lezing. 

Dat meldt Het Parool. Sinds oktober 2017 mogen in het Amsterdamse centrum geen nieuwe winkels geopend worden die gericht zijn op toeristen. Het bereiden en verkopen van eten bedoeld voor directe consumptie valt daar ook onder. Van Wonderen, gevestigd aan de Gasthuismolensteeg opende in 2018 en kreeg destijds een vergunning voor detailhandel, maar niet voor horeca. Daarom moet de zaak zich aan de nieuwe regels houden.

Volgens eigenaar Colin van Wonderen valt zijn zaak niet onder horeca, maar is het een patisserie - en dus detailhandel. Toch gaf de voorzieningenrechter de gemeente in mei 2019 al gelijk. De stroopwafelzaak mocht op dezelfde manier open blijven tot het hoger beroep, maar nu die uitspraak heeft plaatsgevonden moet Van Wonderen alsnog stoppen met de verkoop van stroopwafels voor directe consumptie. Anders kan zijn winkel gesloten worden door de gemeente.

Colin van Wonderen zegt tegen de krant dat er 'weinig aan de hand is'; hij zou al vóór de uitspraak de transitie hebben gemaakt naar detailhandel. "In april 2018 zijn we al gestopt met stroopwafels voor directe consumptie te verkopen. We verkopen ze niet meer op een servet, maar in verpakking, om mee naar huis te nemen. We hebben de stoelen die voor terras werden aangezien weggehaald." De gemeente zal tijdens een mogelijke controle bepalen of Van Wonderen zich inderdaad houdt aan het bestemmingsplan.

Reacties 3


C. van Kampen 7 mrt, 13:42

Duizenden strafzaken liggen op de plank , geen personeel. Stroopwafelwinkel is pas prioriteit, haha


Hidde Nota 7 mrt, 17:00

Om te huilen, wat een beleid en wat een kosten.


Karel Karels 7 mrt, 19:29

Linkse politiek . Heel amsterdam is geen amsterdam meer. Heel NL is geen NL meer. Dankzij de links stemmers!!!!!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!