Waarom Nederland klaar is voor Mister Spex

Waarom Nederland klaar is voor Mister Spex

Misschien heb je ze wel voorbij zien komen; de reclames van online brillenboer Mister Spex op de landelijke televisie begin dit jaar. Het bedrijf wil zichzelf hier beter in de kijker spelen en aantonen dat het online kopen van een bril zo gek nog niet is. Waarom uitgerekend Nederland? “Jullie zijn er klaar voor”, aldus Carsten Hennig, head of international en business solutions bij Mister Spex. 

Mister Spex is opgericht in 2008 en inmiddels actief in tien Europese landen. Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft in zijn thuisland het grootste aandeel in de online optiekbranche. Daar gaan dagelijks meer dan tienduizend brillen over de spreekwoordelijke toonbank. Het land is goed voor vijftig procent van de omzet, de andere negen markten verdelen gezamenlijk de overige vijftig procent, maar ‘elk land heeft zijn eigen groeipotentieel’ volgens Hennig. Om ook bij andere Europese landen op nummer één te staan, haalde het bedrijf bij een investeringsronde vorig jaar onder zijn aandeelhouders 65 miljoen euro op. Voor het geld zijn al meerdere bestemmingen gevonden: ‘groei van de omnichannelstrategie, het...

Misschien heb je ze wel voorbij zien komen; de reclames van online brillenboer Mister Spex op de landelijke televisie begin dit jaar. Het bedrijf wil zichzelf hier beter in de kijker spelen en aantonen dat het online kopen van een bril zo gek nog niet is. Waarom uitgerekend Nederland? “Jullie zijn er klaar voor”, aldus Carsten Hennig, head of international en business solutions bij Mister Spex. 

Mister Spex is opgericht in 2008 en inmiddels actief in tien Europese landen. Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft in zijn thuisland het grootste aandeel in de online optiekbranche. Daar gaan dagelijks meer dan tienduizend brillen over de spreekwoordelijke toonbank. Het land is goed voor vijftig procent van de omzet, de andere negen markten verdelen gezamenlijk de overige vijftig procent, maar ‘elk land heeft zijn eigen groeipotentieel’ volgens Hennig. Om ook bij andere Europese landen op nummer één te staan, haalde het bedrijf bij een investeringsronde vorig jaar onder zijn aandeelhouders 65 miljoen euro op. Voor het geld zijn al meerdere bestemmingen gevonden: ‘groei van de omnichannelstrategie, het openen van meer winkels en verdere internationale expansie’. 

Toen RetailTrends vier jaar geleden met Mister Spex sprak, wilde het de grootste online brillenverkoper van Nederland worden. Hoe gaat dat tot dusver?
“Het gaat over het algemeen vrij goed. In 2008 zijn we gestart in Duitsland. Daar hebben we een flink aandeel in de online optiekmarkt en staan we op één. Het is het doel om dat in de andere Europese markten ook te bereiken. Dat kan op twee manieren: door marktaandeel online te laten groeien in een bestaande markt en door consumenten meer te onderwijzen over de mogelijkheden van een bril online kopen.”

“In Nederland hebben we de afgelopen vier tot vijf jaar een stabiele groei laten zien in de verkoop van brillen op sterkte. Daar groeiden we jaarlijks vijftig tot zestig procent. Dat gaat dus erg goed, maar we kunnen de consumenten wel nog beter van informatie voorzien en beter vertellen dat het online kopen van een bril op sterkte een goede keuze is. Het verkopen van zonnebrillen en contactlenzen gaat goed, maar voor de brillen op sterkte is het online marktaandeel nog maar vijf procent, daar is nog wel ruimte voor verbetering.”

Sinds jullie oprichting zijn er wel wat concurrenten op de markt bijgekomen die ook online hun brillen aanbieden. Denk aan bijvoorbeeld Charlie Temple en Ace & Tate. Hoe gaat u daarmee om?
“Het grootste verschil tussen Mister Spex en Ace & Tate is dat Ace & Tate voornamelijk zijn eigen merk promoot. Ze hebben een eigen assortiment van honderd brillen van hun eigen label. Wij hebben, in tegenstelling tot hen, meer dan tienduizend verschillende brillen van meer dan honderd merken, variërend van grote namen als Oakley en Ray-Ban tot kleinere merken en we hebben een groot premium-assortiment. Daarnaast ontwikkelen we onze eigen labels, waarvan een paar ook een bijzondere functie hebben. Een van die eigen merken heeft bijvoorbeeld een ultralicht montuur. Dat kan echt een verschil maken als je een bril de hele dag moet dragen.”

“Mister Spex onderscheidt zich daarnaast door het mogelijk te maken met 3D-technologie de monturen online te passen. Zo kun je meteen zien hoe het montuur staat. We hebben bovendien diverse filterfuncties, zodat je je favoriete merk kunt uitkiezen of alleen brillen voor een bepaald gezichtstype kan zien. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om in alle rust vier monturen tien dagen thuis te proberen. Dan kun je de bril laten zien aan je familie en vrienden en hen eventueel om advies vragen. Met tv-commercials hopen we tot slot de consument wat meer bewust te maken van al deze voordelen. We kijken ernaar uit de online brilverkoop steeds verder uit te breiden.”

U bent aanvankelijk als onlinespeler begonnen. Toch zijn er inmiddels zo’n twintig winkels van Mister Spex te vinden. Is het kopen van een bril toch iets dat de consument liever in een fysieke omgeving doet?
“Een stenen winkel verlaagt zeker de drempel bij consumenten die graag een nieuwe bril willen kopen maar niet weten hoe ze dat online moeten doen. Maar de winkels zijn bovenal onderdeel van onze omnichannelstrategie. De vestigingen zitten op plekken die goed bezocht worden en waar veel verkeer voorbijkomt. Dat is goed voor onze naamsbekendheid en je kunt profiteren van een sterk merk en een nieuwe doelgroep aanspreken. In de winkels hebben we hetzelfde koopproces als in de webshop. Je kunt van tevoren online een oogmeting boeken en de winkel is net als de webshop gesorteerd naar onder andere vorm, grootte en materiaal van het montuur. Het is leuk om te zien dat veel klanten eerst naar de winkel komen en vervolgens online de bril bestellen, maar ook klanten die online een bril hebben gekocht komen naar de winkel voor extra advies. De winkel heeft dus een versterkende functie op de verkoop en meer een informatieve rol in het geheel. Met de winkel kun je de onlineverkoop stimuleren en vice versa. ”

Het geld dat is opgehaald wordt ook gebruikt voor het openen van meer winkels. Wanneer kunnen we de eerste winkel van Mister Spex in Nederland verwachten?
“In eerste instantie zullen we alleen winkels openen in Duitsland. Het is het plan om eind dit jaar veertig winkels in ons thuisland te hebben. Daarna willen we het concept internationaal verder uitrollen, maar welke landen we als eerst aandoen is nog niet duidelijk.”

Momenteel zijn er in Nederland een stuk of tien opticiens bij Mister Spex aangesloten voor een oogmeting. Die opticiens concentreren zich met name in het westen van Nederland. Sluit u dan niet een hele groep potentiële klanten buiten?
“Grofweg tachtig procent van de klanten hoeft niet opnieuw naar een opticien om zijn ogen te laten testen, maar kan prima een nieuwe bril kopen op basis van de oude waarden. Voor die groep is het dus niet nodig om een opticien die is aangesloten bij Mister Spex in de buurt te hebben. Die andere twintig procent kan terecht bij een van onze partners voor een gratis oogmeting en het afstellen van de bril. Maar de oogarts in het ziekenhuis kan natuurlijk ook nog steeds een test uitvoeren. Ik ben het met je eens dat het netwerk van opticiens in Nederland beter kan. Onder andere met de tv-reclames hopen we onze naamsbekendheid te vergroten en dat verder uit te bouwen.”

Wat zijn de verdere plannen voor de toekomst?
“In de toekomst willen we nog meer investeren in het designen en produceren van brillen. Ook willen we meer content eromheen creëren, door samen te werken met influencers en samen met hen nieuwe zonnebrillen te ontwerpen. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën, zoals een online oogmeting. Op die manier hopen we dat het dragen van brillen een statement wordt dat past bij elke persoonlijkheid.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!