Ook ondernemers in de non-foodsector komen in aanmerking voor de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken. De overheid heeft de regeling afgelopen weekend verruimd, waardoor onder meer winkeliers aanspraak kunnen maken op een eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro. 

Een deel van de ondernemers, waaronder eigenaars van mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels,  dreigde buiten de boot te vallen wat betreft de noodsteun van het kabinet. Dat resulteerde in grote verontwaardiging onder winkeliers en bij brancheorganisatie INretail. “Het is verbijsterend dat ondernemers met mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling”, aldus de organisatie. “Ze worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld.” Onderzoek van INretail toont naar eigen zeggen aan dat omzetten sinds de virusuitbraak ‘tot bijna nul zijn gekelderd’.

Het ministerie erkent inmiddels ook de gevolgen voor ondernemers in de non-foodsector. Ook zij kunnen zich vanaf vandaag melden voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), die specifiek is bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen omtrent het coronavirus. INretail zegt in een reactie blij te zijn met ‘de erkenning dat de winkelsector ook rechtstreeks getroffen is’. 

Op rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat welke ondernemers precies gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling.