Van de duizend boekhandels in Nederland zijn er minstens 150 dicht door het coronavirus. Het omzetverlies loopt in veel gevallen op tot tachtig à negentig procent, terwijl de onlineverkoop juist stijgt. Dat meldt het FD

“De klap komt hard aan. Veel boekwinkels hebben niet veel vet op de botten. De marges zijn laag en de liquiditeit komt daardoor snel onder druk te staan”, vertelt Anne Schroën, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond. In het geval van een eventuele lockdown is het voor veel boekhandels ‘een kwestie van weken’.

Online stijgt de boekenverkoop met veertig procent, meldt Hans Willem Cortenraad, ceo van het Centraal Boekhuis (CB). Daar worden niet alleen bestellingen van boekhandels verwerkt, maar ook van partijen als bol.com. Het CB compenseert de klap van de fysieke winkels niet, omdat onder meer het verdienmodel anders is en de logistiek anders verloopt. 

Voor boekhandelaren die krap bij kas zitten, werkt het CB aan een betalingsregeling, waarbij boekwinkels dertig dagen later mogen betalen. De regeling moet eerst nog goedgekeurd worden.