Rechter oordeelt: Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels verbieden

Rechter oordeelt: Amsterdam mag nieuwe toeristenwinkels verbieden

De Raad van State heeft woensdagochtend bepaald dat Amsterdam nieuwe toeristenwinkels in de hoofdstad mag weren. 

Sinds 2017 verbiedt de stad het om nieuwe toeristenzaken te openen in de binnenstad. Het argument is dat Amsterdam wil waken voor een monocultuur waarin buurtwinkels plaatsmaken voor zaken die zich richten op bezoekers uit binnen- en buitenland. Het resultaat is een verbod op onder meer nieuwe fietsverhuurders, wafelbakkers of toeristische kaaswinkels.

Ketens als Tours&Tickets en Cheese Company zijn naar de rechter gestapt om dat verbod aan te vechten. De Raad van State heeft echter geoordeeld dat de gemeente gelijk heeft wat betreft de monocultuur. Het weren van de toeristenwinkels heeft de gemeenteraad van Amsterdam 'noodzakelijk mogen achten met het oog op de belangen van de mensen die wonen en/of werken in Amsterdam'.

De winkels die al voor 2017 bestonden, mogen blijven bestaan. De vestiging van de Cheese Company op de Damrak mag blijven. Eerder had de Raad van State al gesteld dat deze winkel buiten het bestemmingsplan valt, aangezien de eigenaar ervan voor de invoering van het bestemmingsplan bezig was de zaak op te starten.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!