Modewebwinkel Zalando voegt de komende weken mondkapjes van textiel toe aan het assortiment. De opbrengst van de verkopen gaat naar het goede doel, meldt het van oorsprong Duitse bedrijf.

Duitsland en België raden inwoners aan uit voorzorg een mondkapje te dragen. Nederland volgt dat voorbeeld niet, omdat deskundigen zeggen dat het geen nut heeft. Bovendien noemde gezondheidsminister Hugo de Jonge het woensdag ook 'ongewenst'. "We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken."

Zalando kreeg een flinke klap door de coronacrisis. In januari en februari was er sprake van een sterke groei, maar in de laatste drie weken van maart liep de omzet terug. Daarna stegen de verkopen weer. Zalando verwacht dat de omzet het eerste kwartaal met ruim tien procent groeit tot anderhalf miljard euro.

Desondanks wordt er vanwege de coronacrisis 350 miljoen bespaard door onder meer te snijden in de marketinguitgaven, lonen te verlagen en investeringen terug te trekken. Zo moeten ontslagen worden voorkomen. Om stenen winkels te ondersteunen, hoeven deelnemers aan het connected retailplatform voorlopig geen commissie te betalen aan Zalando. Zie ook: Zeven vragen over Zalando's steun aan de winkelstraat.

RetailTrends vroeg zich eerder af of webwinkels straks de winnaars zijn van de coronacrisis.