Zo probeert Maxi Toys de coronacrisis de baas te blijven

Zo probeert Maxi Toys de coronacrisis de baas te blijven

Hoewel de Belgische speelgoedwinkelketen Maxi Toys vorig jaar het naar eigen zeggen beter deed dan de markt, schoffelt het coronavirus het dochterbedrijf van Mirage Holding (ook moeder van Blokker, Big Bazar en Intertoys) hard onderuit. Dinsdagmorgen vroeg de speelgoedwinkel uitstel van betaling aan bij de ondernemingsrechtbank. “Dat wil helemaal niet zeggen dat er een faillissement volgt”, drukt Michiel Witteveen, ceo van Mirage Holding, ons op het hart. 

Maxi Toys is al meer dan dertig jaar een dochterbedrijf van Mirage Holding (voorheen Blokker Holding). Vorig jaar januari werd de speelgoedketen overgenomen door de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan, waar later ook het failliete Intertoys een doorstart onder maakt. Het winkelbestand werd uitgebreid met de Belgische Bart Smit-winkels en groeide tot zeventig filialen. De overname is echter van korte duur. Sinds september vorig zijn zowel Maxi Toys als Intertoys weer terug onder de vleugels van Witteveen. "Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt, die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten", aldus...

Hoewel de Belgische speelgoedwinkelketen Maxi Toys vorig jaar het naar eigen zeggen beter deed dan de markt, schoffelt het coronavirus het dochterbedrijf van Mirage Holding (ook moeder van Blokker, Big Bazar en Intertoys) hard onderuit. Dinsdagmorgen vroeg de speelgoedwinkel uitstel van betaling aan bij de ondernemingsrechtbank. “Dat wil helemaal niet zeggen dat er een faillissement volgt”, drukt Michiel Witteveen, ceo van Mirage Holding, ons op het hart. 

Maxi Toys is al meer dan dertig jaar een dochterbedrijf van Mirage Holding (voorheen Blokker Holding). Vorig jaar januari werd de speelgoedketen overgenomen door de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan, waar later ook het failliete Intertoys een doorstart onder maakt. Het winkelbestand werd uitgebreid met de Belgische Bart Smit-winkels en groeide tot zeventig filialen. De overname is echter van korte duur. Sinds september vorig zijn zowel Maxi Toys als Intertoys weer terug onder de vleugels van Witteveen. "Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt, die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten", aldus Witteveen destijds.

Maar het liep anders dan gepland. Door de coronacrisis gingen in België vanaf 17 maart alle niet-essentiële winkels dicht. Maxi Toys besloot drie dagen eerder al zijn deuren te sluiten. Eind april werd bekendgemaakt dat op 11 mei alle Belgische handelszaken hun deuren weer mogen openen. In de tussentijd is de omzet van de speelgoedwinkel met 93 procent gedaald. Dat komt neer op een verlies van zo’n dertig miljoen euro. De onlineverkopen hebben dit mondjesmaat gecompenseerd, maar het is bij lange na niet voldoende geweest. 

WCO-regeling
Om dan toch het hoofd boven water te houden en de toekomst van de onderneming en de medewerkers veilig te stellen, heeft Maxi Toys uitstel van betaling aangevraagd. Wat in Nederland onder surseance of uitstel van betaling wordt verstaan, valt in België en Frankrijk onder de WCO-regeling (Wet op continuïteit van de onderneming), ofwel een gerechtelijke reorganisatie. Dat is de procedure die Maxi Toys is gestart. “Het is vergelijkbaar met chapter eleven in Amerika. Samen met het bestuur en een aangewezen persoon van de rechtbank ga je kijken naar een oplossing. Die zal in het geval van Maxi Toys waarschijnlijk liggen in de verkoop aan een derde partij”, legt Witteveen uit. Er zijn al ideeën over wie die derde partij zou moeten zijn. Ook worden daar momenteel al gesprekken over gevoerd, bevestigt Witteveen. Maar welke partijen dat zijn, blijft vooralsnog onder de pet.

Met het starten van deze procedure wint het bedrijf wat tijd om een nieuwe situatie te creëren voor de onderneming en alle mensen die daar werken. Maxi Toys heeft zo’n zeventig vestigingen in België waar ongeveer 550 mensen werken. “Ondertussen moet je ook voldoende geld in kas hebben om deze procedure te kunnen betalen en dat heeft Maxi Toys”, vertelt Witteveen. Intertoys en Maxi Toys zouden vorig jaar samen goed zijn voor een jaaromzet van vierhonderd miljoen euro. De omzet van Maxi Toys zou bovendien de eerste zeven maanden van 2019 met zes procent gestegen zijn vergeleken met het jaar ervoor. "Dat is echt een heel gezond bedrijf", zei Witteveen vorig jaar tegen RetailTrends. Er is bovendien zoveel eigen vermogen, dat de ceo de kans aanwezig acht dat na de verkoop van de speelgoedketen het vennootschap geliquideerd wordt en opnieuw wordt opgericht. “Dus het wil helemaal niet zeggen dat er een faillissement volgt.” 

Frankrijk
Naast de zeventig Belgische vestigingen, heeft Maxi Toys ook winkels in Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Samen goed voor tweehonderd vestigingen waar 1250 mensen werken. De retailer wil eenzelfde gerechtelijke reorganisatie opstarten voor de Franse filialen, maar die aanvraag kan pas ingediend worden nadat het Sociaal en Economisch Comité van Maxi Toys France zijn advies heeft gegeven op 11 mei aanstaande. 

Net zoals in Nederland heeft ook de Belgische en Franse overheid een pakket met steunmaatregelen samengesteld voor ondernemers. Zo krijgen Vlaamse ondernemers die tussen 14 maart en 30 april een omzetdaling van minstens zestig procent hebben, een compensatiepremie van drieduizend euro. Ondernemers die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, kunnen een hinderpremie van vierduizend euro aanvragen. Maar de huisbank van Maxi Toys wilde geen steun verlenen aan de speelgoedketen. “Dan houdt het natuurlijk op. Voor het najaar moet er weer een enorme hoeveelheid ingekocht worden. Dan kun je maar beter voor een WCO kiezen. Het zelf financieren van Maxi Toys is voor ons veel teveel. We hebben ook nog andere ondernemingen die we in de lucht moeten houden.”

Nederland
De kans is groot dat de Nederlandse formules Blokker, Intertoys en Big Bazar met minder kleerscheuren uit de crisis komen. Dat heeft met name te maken met het verschil in beleid in Nederland, waar de winkels open mochten blijven terwijl in België alle niet-essentiële winkels op slot moesten. “Blokker, Big Bazar en Intertoys zijn gewoon open gebleven. Die hebben met man en macht ervoor geknokt en hebben het, relatief gezien, best wel ok gedaan. Niet zoals we hadden gehoopt, maar in ieder geval konden we onze leveranciers netjes op tijd betalen.” Eerder liet Witteveen al weten de huur gewoon door te betalen, ware het aan het einde van de maand in plaats van aan het begin. 

Het bestuur van Maxi Toys gaat de aankomende periode gebruiken om ‘alle opties weloverwogen te bekijken’. Witteveen denkt dat die periode tot augustus duurt. “Dan moet de boel weer op de rit zijn.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!