Om kleine bedrijven door de coronacrisis te loodsen, komt het kabinet met een extra overbruggingskrediet. Er is 750 miljoen euro beschikbaar.

De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal tienduizend en maximaal vijftigduizend euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal vijftigduizend euro. De leningen zullen worden verstrekt door de banken. De overheid staat voor 95 procent garant. De looptijd van de lening is maximaal vijf jaar, de rente maximaal vier procent. Ook moeten ondernemers eenmalig een vergoeding van twee procent betalen.

INretrail, de brancheorganisatie voor non-foodwinkels, is tot nu toe zeer kritisch op de banken. Directeur Jan Meerman vindt dat ze veel te star zijn bij de verlening van kredieten. Ook bij de nieuwe regeling zijn het de banken die de aanvragen beoordelen. "Hierbij wordt zoveel mogelijk gewaarborgd dat alleen kredieten verstrekt worden aan in de kern gezonde bedrijven met terugbetaalcapaciteit", zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De regeling, die er mede op initiatief van de banken is gekomen, moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.