Amsterdam wil winkeliers en horecaondernemers die gemeentevastgoed huren en door de coronacrisis in de problemen komen, geen huur kwijtschelden. Hooguit mag de huur later worden betaald. Dat blijkt uit een rondgang van Het Parool.

"We kregen na ons verzoek om een gesprek over de huur alleen een mailtje dat een deel van de huur wordt opgeschort", zegt horecaondernemer Michel Pais, "maar dat we wel schuld blijven opbouwen." Waar het bedrijf wel hulp krijgt van commerciële partijen – zo schold RAI het bedrijf de huur voor Strand Zuid kwijt – geeft Amsterdam volgens hem niet thuis. "Inmiddels zijn we acht weken verder. Dan verwacht je toch meer toeschietelijkheid. Wat we ook vragen, we horen niks."

De gemeente bevestigt dat opschorting het maximaal haalbare is. "We zijn als gemeente ook gewoon een verhuurder die moet kijken naar de beperkte financiële middelen die we hebben", zegt een woordvoerder. "We gaan wel in gesprek met huurders die aangeven problemen te hebben, over maatwerk, maar kwijtschelden is geen optie. We moeten goed kijken welke euro's waar terechtkomen."

Het Parool wijst erop dat het college eind april 'een klemmend beroep' deed op commerciële verhuurders om schappelijk te zijn bij huurproblemen. De gemeente vindt niet dat ze met twee maten meet, zegt ze tegen de krant. "Het college heeft verhuurders opgeroepen coulant om te gaan met huurproblemen en het gesprek aan te gaan met huurders in moeilijkheden. Dat doen we zelf ook."