Schuldeisers proberen zelf eigenaar te worden van HEMA. Dat melden NRC en het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. In ruil daarvoor zouden de schuldeisers bereid zijn om driehonderd miljoen euro aan schulden kwijt te schelden.

HEMA kampt met een schuldenlast van zo'n achthonderd miljoen euro. Een erfenis uit de periode dat de warenhuisketen eigendom was van het private-equitybedrijf Lion Capital. Door de coronacrisis heeft HEMA een extra klap gekregen. De vestigingen in het buitenland waren wekenlang dicht. In Nederland bleven de winkels open, maar kelderde de omzet half maart na afkondiging van de coronamaatregelen.

De schuldeisers zijn volgens het FD professionele beleggers, zoals Angelsaksische hedgefondsen, die zo'n zeshonderd miljoen euro hebben geleend. Ze vrezen dat de schulden van HEMA zo hoog zijn, dat het bedrijf ze nooit kan terugbetalen. De schuldeisers hebben hun voorstel ingediend bij de directie. Als die akkoord gaat met het plan raakt de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn de keten kwijt. De miljardair uit Bennekom heeft sinds het najaar van 2018 HEMA in handen.

HEMA maakte woensdag bekend dat deze week toch niet de jaarcijfers worden gepubliceerd. De keten zegt gebruik te maken van een overheidsregeling die maximaal vijf maanden uitstel mogelijk maakt. Aanvankelijk zouden de jaarcijfers al in maart worden gepubliceerd.

Later vandaag op RetailTrends: wat is er sinds het aantreden van Boekhoorn gebeurd bij HEMA?