Action verweert zich: wij krijgen helemaal geen noodsteun

Action verweert zich: wij krijgen helemaal geen noodsteun

Action benadrukt dat het op geen enkele manier noodsteun krijgt. De winkelketen reageert daarmee op opmerkingen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers die deze suggestie wekte.

Tegen dagblad Trouw noemde Segers Action als voorbeeld van een bedrijf dat zich schuldig maakt aan 'roofkapitalisme', waar de belangen van aandeelhouders vooropstaan. Zulke bedrijven moeten volgens hem niet in aanmerking komen voor steun in crisistijd. Segers noemde Action ook "een bedrijf dat troep uit China haalt". Hij wil dat noodsteun in de toekomst alleen nog gaat naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De kritiek is verkeerd gevallen bij Action. "Dit raakt ons en doet ons tekort", zegt de woordvoerster tegen de krant. "Wij hebben op geen enkele manier om hulp gevraagd in de coronacrisis voor de 18.000 mensen die bij ons werken." Hoewel Segers niet letterlijk zei dat Action noodsteun ontvangt, vindt de keten de suggestie vervelend. "Wij zitten niet op de rand van een faillissement." Ook verwerpt het bedrijf de kritiek op het bedrijfsmodel. "We zijn een gewoon bedrijf van Nederlandse oorsprong dat veel spullen verkoopt die mensen nu gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen, verf en yogamatjes."

Action en Segers gaan binnenkort met elkaar om de tafel.

Reacties

Wat is dat toch dat niemand, zelfs de politiek, Action hun succes niet gunt? Terwijl zij het toch vele malen beter doen dan bv de Hema, hoe jammer ook. En Action is net zo nederlands als de Hema..... en ze kopen beiden spullen in zowel China als in heel veel andere landen. Laten we eens trots zijn op Action!

Geplaatst door JM V op 29 mei 2020 om 10:35

Action is tegenwoordig (enkele jaren) niet meer NL's.
Wel gigantisch schandalig dat zo'n groot bedrijf wat €2miljard!!! aan dividend uitkeert aan aandeelhouders, zijn leveranciers onder druk zet door de betalingstermijn op te rekken naar 60dagen!! Het zijn dan veelal MKB'ers die hier de dupe van worden.

Geplaatst door Joep Z op 29 mei 2020 om 10:48

Oh ja en dat Action orders annuleert / aanpast wordt ook even vergeten. Natuurlijk gebeurt dit in "goed overleg" , als je nee zegt weet een leverancier ook wat de gevolgen zijn.... En dat dan mensen in binnen en buitenland dan daardoor zonder werk komen te zitten ( vooral bitter voor mensen in India, Bangladesh etc), is ook niet boeiend . Maar dit is natuurlijk wel iets om trots op te zijn, niet JM V?

Geplaatst door Ger Es op 29 mei 2020 om 11:12

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Geplaatst door L Hakvoort op 29 mei 2020 om 11:20

"Troep uit China" bevestigd dat deze politicus totaal geen benul heeft van de goederen stromen in deze wereld en wat er tegenwoordig allemaal uit China komt. Misschien moet hij een keer in Rotterdam gaan kijken wanneer een containerschip met daarop 24.000 containers uit China arriveert. Er is bijna geen product meer op te noemen wat niet geheel of gedeeltelijk in China wordt geproduceerd. Dat hebben we tijdens de lock down in China aan den lijven mogen ondervinden.

Geplaatst door L Hakvoort op 29 mei 2020 om 11:21

@Joep Z Action is idd 9 jaar geleden overgenomen door een engelse investeerder, maar de oprichters waren NL en nog steeds is het grootste deel van de directie ook gewoon NL en zit ook het hoofdkantoor nog gewoon in NL. Dus voor mij is dat een NL bedrijf, iig niet meer of minder dan een Hema. Intussen is al meermaals gepubliceerd dat het oprekken van de betalingstermijnen alleen voor grote leveranciers van toepassing was (dus geen sprake van MKB) en ook snel weer is teruggedraaid. Ja je hebt als bedrijf een verantwoordelijk naar je leveranciers, maar ook naar je 50000 man personeel (en ja ook naar je aandeelhouders) en als je omzet met 70% terugloopt, dan neem je misschien een keer een minder goede beslissing, niemand heeft een dergelijke crisis toch eerder meegemaakt?

@Ger Es; vrijwel elke retailer koopt spullen in Azië ed. Dat er minder werd ingekocht door al die retailers, doordat winkels noodgedwongen moesten sluiten, is natuurlijk vervelend voor mensen die hier mogelijk hun werk door kwijtraken, maar dat is niet de schuld van Action lijkt me .
Action is echt niet heilig, maar dat is geen enkel bedrijf denk ik. Wat mij gewoon stoort, is dat elke keer Action als voorbeeld wordt genomen in negatieve berichtgeving en niemand ooit kijkt naar wat dit bedrijf bereikt heeft; een retailer die nog steeds groeiende is in een tijd waarin maar weinig retailers dat kunnen zeggen en ook nog eens zonder online verkopen.

Geplaatst door JM V op 29 mei 2020 om 12:01

als ik het schandalige hoge salaris van meneer Segers iedere maand zou ontvangen, dan kocht ik liever producten gemaakt in Nederland maar dan hoor ik graag waar ik Nederlandse waar kan kopen bijna alles is China, dus meneer Segers wees zo sportief om duidelijk te maken waar ik mijn spullen dan kan kopen, en val niet de Action aan.

Geplaatst door chris krijger op 29 mei 2020 om 12:19

Als Segers op zondag, want hij kan nu toch niet naar de kerk, nu eens naar een Action gaat en daar gaat kijken wat het goederenaanbod is en dan pas aangeeft welke artikelen uit het het Verre Oosten komen en zich daarnaast beter door zijn politieke omgeving laat informeren over wie wel en wie geen steun krijgt, dan stopt hij misschien wel met het uitkramen van onzin.
Verder zouden excuses wel op z'n plaats zijn.

Geplaatst door bloempie bloem op 29 mei 2020 om 12:45

Dat action in staat is spullen te verkopen met prijzen die vaak nog onder de prijzen liggen die de retailers bij de importeurs moeten betalen zegt natuurlijk wel iets.
Ook Hema, Blokker etc kopen groot in China in maar zijn niet in staat dergelijke bodemprijzen te hanteren.
De prijzen zijn dermate laag dat dit alleen mogelijk is door leveranciers enorm uit te knijpen met alle gevolgen voor de mensen die deze spullen maken en de omstandigheden waarin.

Geplaatst door John Eves op 29 mei 2020 om 13:58

John, Action heeft ook vele malen meer winkels dan Hema en Blokker en importeert zelf ivm dit via importeurs te doen. Misschien verklaart dat het verschil in prijs....

Geplaatst door Marq D op 29 mei 2020 om 14:48

Hoe meer volume, hoe lager de prijzen. Wie graag veel en veel meer wil betalen, mag gewoon bij de concurrentie winkelen!

Geplaatst door G Amma op 29 mei 2020 om 14:49

Joep Z. MKB was juist uitgezonderd als ik goed geïnformeerd ben. En niet gek dat men kortstondig pas op de plaats maakt als je 50.000 monden voedt en even niet weet wat de dag van morgen brengt.

Geplaatst door D Gs op 29 mei 2020 om 19:02

En vergeet niet dat de arbeidsvoorwaarden bij Action slechter zijn dan bijvoorbeeld bij de HEMA. Die lage prijzen hebben dus ook gevolgen voor het uitgeknepen personeel

Geplaatst door J S op 29 mei 2020 om 19:29

de consument bepaalt en betaalt en wil de laagste prijs
kijk naar alle succesvolle retailers die altijd naar de klant luisteren
vroeger was dat de Hema nu de action
en morgen ????

Geplaatst door c.t. de koning op 29 mei 2020 om 21:41

Sommigen weten echt niet waar ze over praten... De arbeidsvoorwaarden van Action medewerkers zijn marktconform en vergelijkbaar met alle andere retailers.
De prijzen zijn zo laag omdat Action door de grootte (meer dan 1500 winkels) en de like voor like ervoor kan zorgen dat er zeer grote hoeveelheden afgenomen en verkocht kunnen worden. Daarnaast importeert Action zelf zonder tussenkomst van derde partijen waardoor ook daar een stuk van de kosten wordt bespaard. Verder heeft Action, in tegenstelling tot de bedrijven die aangehaald worden, geen vast assortiment waardoor je veel eenvoudiger mee kan bewegen met de markt en dus ook met je prijzen. De klanten van Action weten dit en ervaren dit ook juist als een van de grote pluspunten; iedere keer verrast worden met het assortiment.
Ook wat betreft de zgn. "troep" valt het reuze mee. Action kijkt steeds beter naar de kwaliteit van het product maar ook naar de omstandigheden waaronder dit gemaakt wordt.

Geplaatst door P W op 5 juni 2020 om 11:32

Laatste nieuws

RetailTrends