Action verweert zich: wij krijgen helemaal geen noodsteun

Action verweert zich: wij krijgen helemaal geen noodsteun

Action benadrukt dat het op geen enkele manier noodsteun krijgt. De winkelketen reageert daarmee op opmerkingen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers die deze suggestie wekte.

Tegen dagblad Trouw noemde Segers Action als voorbeeld van een bedrijf dat zich schuldig maakt aan 'roofkapitalisme', waar de belangen van aandeelhouders vooropstaan. Zulke bedrijven moeten volgens hem niet in aanmerking komen voor steun in crisistijd. Segers noemde Action ook "een bedrijf dat troep uit China haalt". Hij wil dat noodsteun in de toekomst alleen nog gaat naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De kritiek is verkeerd gevallen bij Action. "Dit raakt ons en doet ons tekort", zegt de woordvoerster tegen de krant. "Wij hebben op geen enkele manier om hulp gevraagd in de coronacrisis voor de 18.000 mensen die bij ons werken." Hoewel Segers niet letterlijk zei dat Action noodsteun ontvangt, vindt de keten de suggestie vervelend. "Wij zitten niet op de rand van een faillissement." Ook verwerpt het bedrijf de kritiek op het bedrijfsmodel. "We zijn een gewoon bedrijf van Nederlandse oorsprong dat veel spullen verkoopt die mensen nu gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen, verf en yogamatjes."

Action en Segers gaan binnenkort met elkaar om de tafel.

Reacties 15


JM V 29 mei, 10:35

Wat is dat toch dat niemand, zelfs de politiek, Action hun succes niet gunt? Terwijl zij het toch vele malen beter doen dan bv de Hema, hoe jammer ook. En Action is net zo nederlands als de Hema..... en ze kopen beiden spullen in zowel China als in heel veel andere landen. Laten we eens trots zijn op Action!


Joep Z 29 mei, 10:48

Action is tegenwoordig (enkele jaren) niet meer NL's.
Wel gigantisch schandalig dat zo'n groot bedrijf wat €2miljard!!! aan dividend uitkeert aan aandeelhouders, zijn leveranciers onder druk zet door de betalingstermijn op te rekken naar 60dagen!! Het zijn dan veelal MKB'ers die hier de dupe van worden.


Ger Es 29 mei, 11:12

Oh ja en dat Action orders annuleert / aanpast wordt ook even vergeten. Natuurlijk gebeurt dit in "goed overleg" , als je nee zegt weet een leverancier ook wat de gevolgen zijn.... En dat dan mensen in binnen en buitenland dan daardoor zonder werk komen te zitten ( vooral bitter voor mensen in India, Bangladesh etc), is ook niet boeiend . Maar dit is natuurlijk wel iets om trots op te zijn, niet JM V?


L Hakvoort 29 mei, 11:20

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

L Hakvoort 29 mei, 11:21

"Troep uit China" bevestigd dat deze politicus totaal geen benul heeft van de goederen stromen in deze wereld en wat er tegenwoordig allemaal uit China komt. Misschien moet hij een keer in Rotterdam gaan kijken wanneer een containerschip met daarop 24.000 containers uit China arriveert. Er is bijna geen product meer op te noemen wat niet geheel of gedeeltelijk in China wordt geproduceerd. Dat hebben we tijdens de lock down in China aan den lijven mogen ondervinden.


JM V 29 mei, 12:01

@Joep Z Action is idd 9 jaar geleden overgenomen door een engelse investeerder, maar de oprichters waren NL en nog steeds is het grootste deel van de directie ook gewoon NL en zit ook het hoofdkantoor nog gewoon in NL. Dus voor mij is dat een NL bedrijf, iig niet meer of minder dan een Hema. Intussen is al meermaals gepubliceerd dat het oprekken van de betalingstermijnen alleen voor grote leveranciers van toepassing was (dus geen sprake van MKB) en ook snel weer is teruggedraaid. Ja je hebt als bedrijf een verantwoordelijk naar je leveranciers, maar ook naar je 50000 man personeel (en ja ook naar je aandeelhouders) en als je omzet met 70% terugloopt, dan neem je misschien een keer een minder goede beslissing, niemand heeft een dergelijke crisis toch eerder meegemaakt?

@Ger Es; vrijwel elke retailer koopt spullen in Azië ed. Dat er minder werd ingekocht door al die retailers, doordat winkels noodgedwongen moesten sluiten, is natuurlijk vervelend voor mensen die hier mogelijk hun werk door kwijtraken, maar dat is niet de schuld van Action lijkt me .
Action is echt niet heilig, maar dat is geen enkel bedrijf denk ik. Wat mij gewoon stoort, is dat elke keer Action als voorbeeld wordt genomen in negatieve berichtgeving en niemand ooit kijkt naar wat dit bedrijf bereikt heeft; een retailer die nog steeds groeiende is in een tijd waarin maar weinig retailers dat kunnen zeggen en ook nog eens zonder online verkopen.


chris krijger 29 mei, 12:19

als ik het schandalige hoge salaris van meneer Segers iedere maand zou ontvangen, dan kocht ik liever producten gemaakt in Nederland maar dan hoor ik graag waar ik Nederlandse waar kan kopen bijna alles is China, dus meneer Segers wees zo sportief om duidelijk te maken waar ik mijn spullen dan kan kopen, en val niet de Action aan.


bloempie bloem 29 mei, 12:45

Als Segers op zondag, want hij kan nu toch niet naar de kerk, nu eens naar een Action gaat en daar gaat kijken wat het goederenaanbod is en dan pas aangeeft welke artikelen uit het het Verre Oosten komen en zich daarnaast beter door zijn politieke omgeving laat informeren over wie wel en wie geen steun krijgt, dan stopt hij misschien wel met het uitkramen van onzin.
Verder zouden excuses wel op z'n plaats zijn.


John Eves 29 mei, 13:58

Dat action in staat is spullen te verkopen met prijzen die vaak nog onder de prijzen liggen die de retailers bij de importeurs moeten betalen zegt natuurlijk wel iets.
Ook Hema, Blokker etc kopen groot in China in maar zijn niet in staat dergelijke bodemprijzen te hanteren.
De prijzen zijn dermate laag dat dit alleen mogelijk is door leveranciers enorm uit te knijpen met alle gevolgen voor de mensen die deze spullen maken en de omstandigheden waarin.


Marq D 29 mei, 14:48

John, Action heeft ook vele malen meer winkels dan Hema en Blokker en importeert zelf ivm dit via importeurs te doen. Misschien verklaart dat het verschil in prijs....


G Amma 29 mei, 14:49

Hoe meer volume, hoe lager de prijzen. Wie graag veel en veel meer wil betalen, mag gewoon bij de concurrentie winkelen!


D Gs 29 mei, 19:02

Joep Z. MKB was juist uitgezonderd als ik goed geïnformeerd ben. En niet gek dat men kortstondig pas op de plaats maakt als je 50.000 monden voedt en even niet weet wat de dag van morgen brengt.


J S 29 mei, 19:29

En vergeet niet dat de arbeidsvoorwaarden bij Action slechter zijn dan bijvoorbeeld bij de HEMA. Die lage prijzen hebben dus ook gevolgen voor het uitgeknepen personeel


c.t. de koning 29 mei, 21:41

de consument bepaalt en betaalt en wil de laagste prijs
kijk naar alle succesvolle retailers die altijd naar de klant luisteren
vroeger was dat de Hema nu de action
en morgen ????


P W 5 jun, 11:32

Sommigen weten echt niet waar ze over praten... De arbeidsvoorwaarden van Action medewerkers zijn marktconform en vergelijkbaar met alle andere retailers.
De prijzen zijn zo laag omdat Action door de grootte (meer dan 1500 winkels) en de like voor like ervoor kan zorgen dat er zeer grote hoeveelheden afgenomen en verkocht kunnen worden. Daarnaast importeert Action zelf zonder tussenkomst van derde partijen waardoor ook daar een stuk van de kosten wordt bespaard. Verder heeft Action, in tegenstelling tot de bedrijven die aangehaald worden, geen vast assortiment waardoor je veel eenvoudiger mee kan bewegen met de markt en dus ook met je prijzen. De klanten van Action weten dit en ervaren dit ook juist als een van de grote pluspunten; iedere keer verrast worden met het assortiment.
Ook wat betreft de zgn. "troep" valt het reuze mee. Action kijkt steeds beter naar de kwaliteit van het product maar ook naar de omstandigheden waaronder dit gemaakt wordt.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!