De pijn die retailers lijden door de coronacrisis zal zich vertalen in fors lagere huurprijzen. Die verwachting spreken analisten en winkelbeleggers uit tegenover De Financiële Telegraaf.

Ook nu de lockdown wordt opgeheven zullen retailers nog langere tijd met lagere omzetten te maken hebben, onder meer doordat minder klanten een winkel in kunnen. Dat zal zijn effecten hebben op de huren die winkeleigenaren kunnen betalen. “Ik denk dat voor de bulk van de huurcontracten stevige kortingen zullen worden gegeven”, zegt analist Jaap Kuin van zakenbank Kempen. 

Wereldhave zegt huurdeals per geval te bekijken. De eigenaar van vijftien winkelcentra in Nederland houdt er rekening mee dat de ene retailer huurverlichting harder nodig heeft dan de andere. Daarnaast speelt een ander dilemma, zegt een woordvoerder. “Moet je partijen gaan helpen die er voor corona al slecht voor stonden?”

Volgens vermogensbeheerder DWS zullen de huren voor Europese winkelcentra dit jaar met gemiddeld twaalf procent dalen. Tot nu toe voelden winkelvastgoedbeleggers de coronapijn al in de vorm van tijdelijke opschorting van de huur. De nieuwe huurafspraken zullen ook op langere termijn tot minder inkomsten leiden.