'Huurprijzen winkelpanden staan op instorten'

'Huurprijzen winkelpanden staan op instorten'

De pijn die retailers lijden door de coronacrisis zal zich vertalen in fors lagere huurprijzen. Die verwachting spreken analisten en winkelbeleggers uit tegenover De Financiële Telegraaf.

Ook nu de lockdown wordt opgeheven zullen retailers nog langere tijd met lagere omzetten te maken hebben, onder meer doordat minder klanten een winkel in kunnen. Dat zal zijn effecten hebben op de huren die winkeleigenaren kunnen betalen. “Ik denk dat voor de bulk van de huurcontracten stevige kortingen zullen worden gegeven”, zegt analist Jaap Kuin van zakenbank Kempen. 

Wereldhave zegt huurdeals per geval te bekijken. De eigenaar van vijftien winkelcentra in Nederland houdt er rekening mee dat de ene retailer huurverlichting harder nodig heeft dan de andere. Daarnaast speelt een ander dilemma, zegt een woordvoerder. “Moet je partijen gaan helpen die er voor corona al slecht voor stonden?”

Volgens vermogensbeheerder DWS zullen de huren voor Europese winkelcentra dit jaar met gemiddeld twaalf procent dalen. Tot nu toe voelden winkelvastgoedbeleggers de coronapijn al in de vorm van tijdelijke opschorting van de huur. De nieuwe huurafspraken zullen ook op langere termijn tot minder inkomsten leiden.
 

Reacties

Op veel plekken (en niet alleen de kleine centra en de B/C locaties) krijg je als verhuurder geen vervanger meer na vertrek van je huidige huurder. Want wie begint nu nog een winkel/tent? Je kunt dus beter je verlies van een jaar nemen en daarna weer gaan cashen. De vraag of je dat jaar verlies kunt dragen is daarmee niet eens aan de orde.

Geplaatst door Olaf Busch op 2 juni 2020 om 12:36

Nou, Huurprijzen instorten?
Daar zie ik helemaal niets van, dat zou me ook zeer verbazen. Nee, wat we zien is allerlei soorten kortingen op de huur, maar alleen dit jaar, en soms alleen uitstel van betaling! Kortom, de enige échte oplossing voor retailers is de halvering van de oppervlakte, en daarmee een HALVERING van de huur- én energiekosten. Maar daarvoor zullen retailers op een volledig geïntegreerde winkel/webshop formule moeten overstappen! Bijvoorbeeld mijn concept van ‘De Nieuwe Winkelier’.

Geplaatst door Reinder Koornstra op 2 juni 2020 om 19:18

Ik wordt een beetje Reinder moe. Kan deze man niet worden geblokt met z'n reclame.

Geplaatst door C M op 2 juni 2020 om 21:33

Gezien de huidige omstandigheden waardoor er minder klanten de winkel in kunnen en ook de horeca behoefte zou kunnen hebben aan meer vierkante meters is het wellicht beter de vierkante meters te verdubbelen voor dezelfde huurprijs. Twee voordelen; er ontstaat meer ruimte in de winkel voor de anderhalve meter maatschappij en de leegstand wordt teruggedrongen. Nog een voordeel is dat er bredere looppaden komen zodat niemand elkaar voor de voeten loopt.

Geplaatst door Ruud Scheenjes op 2 juni 2020 om 23:56

Wat mij opvalt is dat planmatig ontwikkelde winkelcentra , de hoogste leegstand hebben behalve buurt winkelcentra met supermarkt. Ik moet ook eerlijk zeggen in een gewone winkelstraat daar is meer sfeer dan in een winkelcentrum , en nu ook met de corona voelen mensen zich veiliger in een winkelstraat dan in een winkelcentrum.

Geplaatst door Ger Boer op 3 juni 2020 om 09:13