In de 210 winkels van kledingketen terStal kan voortaan alleen nog maar worden gepind. Sinds het coronavirus de kop opstak, kan er niet meer met contant geld worden betaald en dat blijft zo.

"Omwille van de veiligheid van onze mensen en omdat het steeds moeilijker wordt om dagopbrengsten te kunnen afstorten", zegt directeur/eigenaar Niek Gloudemans tegen Tubantia. Zes keer had terStal vorig jaar met kassaroof te maken. "En dat heeft impact op onze winkelmedewerksters." Bovendien brengen banken het aantal afstortautomaten steeds verder terug. "Er zijn zelfs filialen waarvan de dichtstbijzijnde geldautomaat op een half uur rijden ligt. Dat is niet meer te doen."

Volgens terStal wordt negentig procent van de betalingen in zijn winkels al met pinpas gedaan. Vooral klanten die in de schuldsanering zitten en leefgeld krijgen van de stadsbank blijken niet blij te zijn met de maatregel. "Dat levert circa tien klachten per week op", zegt Gloudemans tegen de krant. "Ik vind dat vervelend voor die klanten, maar het is geen reden om dan maar weer cash te gaan accepteren."

Contant geld is een wettig betaalmiddel, maar winkels zijn niet verplicht het aan te nemen. Toch vindt minister Wopke Hoekstra van Financiën dat winkeliers en andere ondernemers het moeten blijven accepteren, schreef hij deze week aan de Kamer. "Ik hecht er grote waarde aan dat iedereen mee kan doen."