IKEA wil de staatssteun die het tijdens de coronacrisis heeft gekregen terugbetalen. Het bedrijf onderhandelt daarover met de regeringen van negen landen, meldt de Financial Times.

Het gaat om de regeringen van België, Ierland, Kroatië, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje, Tsjechië en de Verenigde Staten. Het herstel van IKEA na de lockdowns in veel landen loopt naar eigen zeggen beter dan verwacht. Consumenten zouden hun uitgestelde aankopen alsnog voltrekken en de financiële impact zou kleiner zijn dan gevreesd werd. Bijna negentig procent van alle IKEA-filialen over de hele wereld is inmiddels weer geopend. Om die reden heeft de Zweedse meubelreus besloten dat het geen overheidssteun meer nodig heeft en wil het bedrijf de eerder ontvangen steun, zoals premies voor de gesloten winkels, terugbetalen. Hoeveel steun IKEA precies heeft ontvangen, is niet bekend en hangt af van de maatregelen per land.

Uit een persbericht blijkt tevens dat het bedrijf in België op zoek is naar bijna duizend tijdelijke werkkrachten en studenten voor de zomer. "De huidige coronacrisis heeft de vraag naar alternatieve diensten zoals Click & Collect alsook Express Delivery drastisch doen toenemen", zo is te lezen. Het bedrijf wil zijn team versterken met 961 nieuwe personeelsleden 'om de capaciteit van deze diensten te verhogen en de toenemende vragen bij de klantendienst te beantwoorden'.