'Schade Europese retail minder groot dan verwacht'

'Schade Europese retail minder groot dan verwacht'

De retailverkopen in Europa hebben zich in mei snel hersteld, na een flinke dip in de maanden maart en april door de corona-uitbraak. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Volgens persbureau Reuters lijkt de schade in de retailsector tot nu toe minder groot dan door economen werd voorspeld.

De winkelverkopen namen in mei gemiddeld met 17,8 procent toe in de eurozone. In de 27 landen die bij de Europese Unie horen, stegen ze met 16,4 procent ten opzichte van april. Die maand daalde het totale retailvolume nog met respectievelijk 12,1 procent en 11,4 procent in vergelijking met een maand eerder. Vooral de verkoop van kleding en schoenen, een branche die zwaar werd getroffen door de coronamaatregelen, nam in mei een vlucht (+147 procent). Toch verkochten die winkels op jaarbasis alsnog vijftig procent minder. Ook Europese webwinkels groeiden in mei door (+7 procent).

De groei geldt voor alle lidstaten, behalve voor Bulgarije. Daar bleven de retailverkopen ongeveer op hetzelfde niveau. De hoogste stijgingen vonden plaats in Luxemburg (28,6 procent), Frankrijk (25,6 procent) en Oostenrijk (23,3 procent). In Nederland groeiden de winkelverkopen met 8,9 procent ten opzichte van april. 

Ondanks de groei vielen de retailverkopen in de eurozone nog steeds 5,1 procent lager uit dan in mei vorig jaar. De schade is wel minder groot dan economen hadden voorspeld; die gingen uit van een daling van 7,5 procent op jaarbasis.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!