Winkeliers krijgen meer te zeggen over openingstijden

Winkeliers krijgen meer te zeggen over openingstijden

Winkeliers kunnen niet worden verplicht hun zaak te openen op tijden waarvoor ze niet getekend hebben. Dat staat in een wetswijzing van de Winkeltijdenwet die door staatssecretaris Mona Keijzer naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De wijziging is onder meer een reactie op een slepend conflict in Groningen. Ondernemers in winkelcentrum Paddepoel werden daar door de Vereniging van Eigenaren (VvE) met boetes gedwongen op zondag open te gaan. De boetes liepen in enkele gevallen op tot tienduizenden euro's. Het leidde tot verscheidene rechtszaken. Uiteindelijk werden alle boetes kwijtgescholden. 

In de Winkeltijdenwet komt te staan dat de openingstijden in het contract van de winkelier niet eenzijdig kunnen worden aangepast. Aanpassingen kunnen pas als een winkelier aan een VvE of een winkeliersvereniging nadrukkelijk toestemming heeft gegeven.

 

Reacties

Maar een winkeliersvereniging werkt met meeste stemmen gelden en je bent er verplicht lid van. asociale vastgoedbedrijven zoals Klepiérre jagen kleine zelfstandige zo op boetes.

Geplaatst door Hoog Catherijneondernemer op 9 juli 2020 om 22:10

Prima initiatief van de staatssecretaris. Het is soms schandalig hoe eigenaren van winkelcentra (beleggers) met de belangen van ondernemers, hun huurders, omgaan.
Uiteraard de goede daargelaten.

Geplaatst door Hebk de Bas op 10 juli 2020 om 00:10

Politiek begrijpt handel niet! Als je in een winkelcentrum niet allemaal om dezelfde tijd open bent krijg je dode stukken in een winkelcentrum dan komt er geen hond meer. Verloedering centrum, meer leegstand, is gewoon sneeuwbal...

Geplaatst door Cees S op 10 juli 2020 om 10:45

@Cees S, deze wet beschermd vooral kleine zelfstandigen. Als je in een winkelcentrum zit met veel grote jongens hebben die meer stemrecht op basis van aantal gehuurde meters. Mag je van een bakker verlangen dat ze tot 19.00 open moeten zoals nu de trend is of een verplichte koopzondag onder dwang van een boete? Als je een winkelstraat wil met alleen maar dezelfde concerns moet je tegen deze wet stemmen.

Geplaatst door Hendrik Dijkgraaf op 10 juli 2020 om 10:55

Laatste nieuws

RetailTrends