Vanaf zaterdag is het verplicht om in Belgische winkels en winkelcentra een mondkapje te dragen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen besloten na advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Ook in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken is een mondkapje vanaf die dag verplicht. Wie geen kapje voordoet, riskeert een strafrechtelijke sanctie, zegt premier Sophie Wilmès. Zaken die herhaaldelijk de regels overtreden, kunnen worden gesloten.

Tot nu toe was een mondkapje alleen verplicht in het openbaar vervoer en voor contactberoepen, zoals kappers. Kinderen jonger dan twaalf jaar hoeven geen kapje te dragen. Ook kunnen mensen om medische redenen worden vrijgesteld van de mondkapjesplicht.

De vakbonden en werkgeversorganisaties zijn blij met het besluit, al is de timing voor velen een verrassing. Eerder was gezegd dat pas komende woensdag een beslissing zou worden genomen. Werkgeversorganisatie NSZ wil wel dat de regering duidelijk uitdraagt dat als iedereen mondkapjes draagt het echt veilig is om te shoppen. Handelsfederatie Comeos wil niet dat winkels die zich niet aan de regels houden, kunnen worden gesloten. Ondernemers kunnen niet optreden als politieagent, zegt een woordvoerder tegen de VRT.