Er worden geen voorlopige bewindvoerders aangesteld bij de noodlijdende modegroep FNG, het moederbedrijf van onder meer Miss Etam en Brantano. Dat heeft de Ondernemingsrechtbank in Mechelen bepaald.

Twee vakbonden en een werknemer hadden om de bewindvoerders gevraagd, omdat ze zeiden dat ze geen vertrouwen meer hebben in de top van het bedrijf. Intussen is voormalig VRT-topman Paul Lembrechts aangesteld als ceo ad interim en zijn alle oprichters buitenspel gezet. De vakbonden zijn door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard, omdat ze geen vertegenwoordiging binnen het bedrijf hebben. "Ze tonen dan geen belang aan", legt persrechter Frank Vennekens uit aan RetailNews. De werknemer heeft wel een belang, omdat hij er werkt, maar zijn vordering is ongegrond verklaard. Er kunnen pas bewindvoerders worden aangesteld als er aan strenge voorwaarden is voldaan. "Zware fouten, die op dit moment nog niet bewezen zijn."

Vorige week bepaalde de Ondernemingsrechtbank dat drie vennootschappen van FNF - FNG International NV, Brantano NV en Market Retail Belgium BV - drie maanden lang tegen schuldeisers zijn beschermd. Vóór 4 september moet FNG een reorganisatieplan opstellen, waarover de schuldeisers nog diezelfde maand stemmen.

FNG leed vorig jaar een verlies van bijna driehonderd miljoen euro en heeft een schuld van vele honderden miljoenen euro's. De coronacrisis maakte het er alleen maar erger op. Het concern maakte al bekend dat het in België tientallen winkels sluit. Het gerecht in Antwerpen doet onderzoek naar de drie oprichters, omdat zij zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van de beurskoers. Het dossier is aangebracht door beurswaakhond FSMA.