Een cadeaubon moet straks minimaal twee jaar geldig zijn. Daarvoor heeft staatssecretaris Mona Keijzer een concept-wetsvoorstel ingediend, schrijft De Telegraaf

Keijzer wil de minimale geldigheid van cadeaubonnen verhogen van de huidige twaalf maanden naar twee jaar. Eerder nam de Tweede Kamer hierover een motie aan.

"Meer dan de helft van de Nederlanders heeft ooit een cadeaubon laten verlopen, blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Ze komen er bijvoorbeeld op het moment van besteding achter dat ze te laat zijn en de waarde van de bon weg is", aldus de staatssecretaris. De beperkte geldigheid van cadeaubonnen is volgens haar veel consumenten een doorn in het oog. "Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten."

Als het concept-wetsvoorstel wordt aangenomen, geldt de langere inlevertermijn zowel voor digitale als fysieke bonnen. Op dit moment zouden er zeker honderden miljoenen euro's verdampen door consumenten die ze te laat inruilen. De waarde van een cadeaubon kan ook verloren gaan als de betreffende winkel failliet gaat.