'Mondkapje verplichten in winkelgebieden onverstandig'

'Mondkapje verplichten in winkelgebieden onverstandig'

Het is onverstandig om het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte, zoals in winkelstraten, op korte termijn te verplichten. Dat vindt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. 

"De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen", zei Bruls op NPO Radio 1. "Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd." Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei woensdag dat een mondkapjesplicht moet worden overwogen. Nu is een mondkapje alleen maar verplicht in het openbaar vervoer. Zijn Amsterdamse collega Femke Halsema is het met eens, zei hij. "Wat in veel landen gebeurt: het huis uit, een mondkapje op. Dat is ook het beste te handhaven. Je hebt hem op of je hebt hem niet op." 

Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen, zegt dat die mening niet populair is onder burgemeesters. "Als je nu een mondkapjesplicht invoert, leidt dat tot chaos. Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat goed kunnen handhaven", zegt Bruls. "Laten we reëel wezen: gaan mensen in de kroeg of thuis bij een feestje een mondkapje dragen?" Daarnaast wijst hij erop dat er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs bestaat dat mondkapjes daadwerkelijk veiligheid bieden. "In landen waar het is ingevoerd, gaat het immers niet echt goed met de besmettingen." Het RIVM zei dat donderdag ook.

De Bazaar in Beverwijk raadt bezoekers vanaf komend weekeinde aan overal een mondkapje te dragen. Volgens de markt is de maatregel nodig, omdat het steeds drukker wordt. 

Reacties 3


Reinder Koornstra 24 jul, 13:16

Hubert Bruis heeft het weer niet willen begrijpen! Ik zie in Duitsland die mondkapjes juist een signaal geven die afstand de bewaren!


Armand Gelkopf 24 jul, 14:32

De ene zegt A, waarna de andere B zegt. Intussen worden mensen besmet. Het enige resultaat zal besmetting zijn en het instorten van de economie.


Marcel Schwegler 24 jul, 15:33

Verstandige opmerking van dhr Bruis.
Men weet niet om te gaan met een mondkapje. En dat alles mag.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!