Mocht het RIVM toch een mondkapjesplicht willen invoeren, dan steunt DetailHandel Nederland dat. CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten wil niet op de zaken vooruitlopen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. 

Detailhandel Nederland, de koepelorganisatie voor winkeliers, zegt bij te willen dragen aan de bestrijding van het coronavirus. "Als blijkt dat het dragen van mondkapjes daarbij effectief is dan zullen we dat besluit steunen", zegt een woordvoerder. Volgens hem is de veiligheid bij winkeliers erg belangrijk. De woordvoerder plaatst daarbij wel de kanttekening dat winkeliers dienstverleners zijn, en geen handhavers. "Het moet echter heel duidelijk zijn dat het dragen van mondkapjes de verantwoordelijkheid van het individu zelf is en niet van de winkelier."

Ook brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail zegt mee te willen gaan in een mondkapjesplicht, als het RIVM die maatregel toevoegt aan zijn beleid. Op dit moment is de vereniging nog geen voorstander van het dragen van mondkapjes in winkels. INretail pleit ervoor dat consumenten hun bezoekjes aan winkels spreiden over de week.

Blokker zegt meteen een mondkapjesplicht door te voeren "als daar bericht over komt van het RIVM". De winkelketen gaat er niet uit zichzelf toe over. Het CBL zegt ook de adviezen van het RIVM te volgen en niet op zaken vooruit te willen lopen. Het RIVM is vooralsnog geen voorstander van een mondkapjesplicht, maar de druk wordt groter. Zo pleiten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam ervoor dat er op z'n minst onderzoek naar wordt gedaan. Ook diverse fracties in de Tweede Kamer willen dat.

De Bazaar in Beverwijk raadt bezoekers vanaf komend weekeinde aan overal een mondkapje te dragen. Volgens de markt is de maatregel nodig, omdat het steeds drukker wordt.