Steinhoff International Holdings wil voor een miljard dollar (850 miljoen euro) schikken met beleggers. Bij het Zuid-Afrikaanse retailconcern, statutair gevestigd in Nederland, kwam eind 2017 een groot boekhoudschandaal aan het licht.

Het aanbod is veel lager dan het bedrag dat zo'n negentig partijen eisen: zo'n negen miljard dollar. Er werden zaken gestart in Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika. Steinhoff zegt dat het concern veel minder waard is dan het geclaimde bedrag. Door de coronacrisis is de financiële positie naar eigen zeggen bovendien verslechterd. Het concern is wel bezig met herstructuringen. Zo deed het onlangs de Franse tak van meubelketen Conforoma van de hand.

Volgens ceo Louis du Preez is een jaar lang aan het voorstel gewerkt. "Hoewel er nog geen zekerheid is dat we de schikking kunnen sluiten, zijn de voorwaarden ons inziens in het belang van alle betrokkenen." De Nederlandse beleggersvereniging VEB heeft de schikking namens haar achterban al geaccepteerd en heeft de juridische procedures ingetrokken. 

Onder Steinhoff vallen onder meer Conforama, de Pepco Group (koopjesketen Poundland) en meubel- en beddengigant Greenlit Brands (driehonderd zaken in Australië en Nieuw-Zeeland).