Het verbod op smaakjes voor de e-sigaret, dat naar verwachting in de eerste helft van 2021 zal ingaan, werkt alleen maar averechts. Dat stellen consumentenorganisatie Acvoda en branchevereniging Esigbond in het AD. De organisaties zijn een landelijke actie gestart tegen het verbod.

Als het verbod wordt ingevoerd, zullen de zogenoemde ‘dampers’ volgens de belangenorganisaties proberen op illegale wijze aan de smaakstoffen te komen – wat risico’s voor de volksgezondheid met zich mee brengt. “Voor bijna alle dampers in Nederland zijn smaakstoffen in de elektronische sigaret doorslaggevend geweest om van het roken af te komen”, aldus Emil 't Hart, voorzitter van brancheorganisatie Esigbond, tegen de krant. “Natuurlijk is helemaal niet roken het allerbeste en is dampen niet schadeloos, maar als de smaakjes niet meer mogen, verliest de e-sigaret voor een groot deel zijn aantrekkelijkheid voor rokers die willen stoppen.”

Het aangekondigde verbod levert ook kritiek op vanuit winkeliers die e-sigaretten verkopen. In Nederland gaat het om ongeveer 250 geregistreerde verkopers, samen goed voor een omzet van 250 miljoen per jaar. Volgens ’t Hart vrezen veel ondernemers voor hun voortbestaan als het verbod werkelijkheid wordt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) stelt dat e-sigaretten een ‘opstapje’ zijn naar de niet-elektronische variant. De smaakjes hebben met name op jongeren een grote aantrekkingskracht. De petitie tegen het door Blokhuis afgekondigde verbod is inmiddels bijna vijftienduizend keer ondertekend.