Het dragen van een mondkapje is vanaf woensdag verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Wie ouder dan 13 is en in winkels en andere gebieden waar het 'krap en druk' is geen mondkapje draagt, riskeert een boete. 

"We zijn er niet op uit. Maar wie niet wil luisteren, krijgt met de sterke arm te maken", aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen de Volkskrant. De mondkapjesplicht geldt in die stad onder meer in winkelgebieden in het centrum, zoals op de Coolsingel, Lijnbaan, Meent en het overdekte winkelcentrum Alexandrium, tussen 6.00 en 22.00 uur. In Amsterdam is een mondkapje onder meer verplicht in het Wallengebied, de Kalverstraat, de Albert Cuypstraat en Nieuwendijk. De hoofdstad heeft (nog) geen vaste tijden bekendgemaakt. 

Wel benadrukken de veiligheidsregio's dat het mondkapje geen vervanging is van de anderhalvemetermaatregel. Hoe de draagplicht precies wordt gehandhaafd, is nog niet duidelijk. Aboutaleb zegt 'coachend' te willen handhaven en niet direct boetes uit te willen delen. Ook moet nog worden onderzocht in hoeverre het verplichten van een mondkapje wettelijk gezien mogelijk is.