Amsterdam en Rotterdam verplichten mondkapjes in winkels

Amsterdam en Rotterdam verplichten mondkapjes in winkels

Het dragen van een mondkapje is vanaf woensdag verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Wie ouder dan 13 is en in winkels en andere gebieden waar het 'krap en druk' is geen mondkapje draagt, riskeert een boete. 

"We zijn er niet op uit. Maar wie niet wil luisteren, krijgt met de sterke arm te maken", aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tegen de Volkskrant. De mondkapjesplicht geldt in die stad onder meer in winkelgebieden in het centrum, zoals op de Coolsingel, Lijnbaan, Meent en het overdekte winkelcentrum Alexandrium, tussen 6.00 en 22.00 uur. In Amsterdam is een mondkapje onder meer verplicht in het Wallengebied, de Kalverstraat, de Albert Cuypstraat en Nieuwendijk. De hoofdstad heeft (nog) geen vaste tijden bekendgemaakt. 

Wel benadrukken de veiligheidsregio's dat het mondkapje geen vervanging is van de anderhalvemetermaatregel. Hoe de draagplicht precies wordt gehandhaafd, is nog niet duidelijk. Aboutaleb zegt 'coachend' te willen handhaven en niet direct boetes uit te willen delen. Ook moet nog worden onderzocht in hoeverre het verplichten van een mondkapje wettelijk gezien mogelijk is.

Reacties 4


R DB 31 jul, 10:23

Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is uit al het nieuws dat dit wettelijk niet mag volgens grondwet artikel 10, dus mensen gaan een boete uitlokken en het voor de rechter te brengen, allemaal extra geld en kosten
Maar wat ik erg onnadenkend vindt is dat deze twee burgermeesters niet begrijpen dat de klanten die dit niet willen, gaan uitwijken naar andere steden, Den Haag, Delft, Dordrecht en Amstelveen en Haarlem liggen niet ver van deze steden af, dus de klant stapt dan snel over, en dan, die steden ook allemaal mondkapjes 🤷🏻‍♂️
Ze verwijzen naar het buitenland, maar buiten de stad Antwerpen is nergens een mondkapje op straat verplicht, alleen in openbare ruimtes, winkel en horeca (bij verplaatsing) en OV
Resultaat, retail in Rotterdam en Amsterdam gaan dit voelen, nog meer faillisementen en ontslagenen.
Altijd fijn allemaal experts die het beter denken te weten, luister nou gewoon naar de echte experts.


n n 5 aug, 13:50

Sinds de uitbraak hebben naar schatting duizenden winkels hun deuren tijdelijk gesloten in verband met een lage(re) omzet en/of het welzijn van medewerkers en bezoekers. De overheid adviseerde publiek enkel voor hoognodige boodschappen richting winkelgebied te gaan. Uitgestorven winkelstraten waren het gevolg. En nu, voor Rotterdam en Amsterdam, dit weer. Het is niet lastig te bedenken wat potentiële 'shoppers' zullen doen. Hoe breng je de economie om zeep?


Maria Kooimans 14 aug, 10:58

Het is ook duidelijk dat mondkapjes niet werken. Ze houden corona niet tegen. Mensen houden er ook niet meer afstand door, omdat ze zich veilig wanen. En het is geen gezicht, je kan geen normaal contact leggen met andere mensen. Een schijnvertoning en super zwak om te zwichten voor de media die roepen dat sommige mensen mondkapjes willen. De meeste mensen willen het juist niet, dus in hemelsnaam!


Justine H. 14 aug, 11:00

Mondkapjes in de winkels, dan ga ik dus niet meer winkelen he....

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!