De coronacrisis heeft de situatie bij FNG verergerd, maar de modegroep zou anders ook wel in de problemen zijn gekomen. Dat zegt ceo Paul Lembrechts die er niet in slaagde het moederbedrijf van onder meer Miss Etam en Steps van de ondergang te redden.

FNG vroeg donderdag het faillissement aan voor de Belgische activiteiten, waaronder Brantano. Voor de Nederlandse ketens werd uitstel van betaling aangevraagd. FNG had snel zeventig miljoen euro van de banken nodig en wilde betalingsuitstel van de lening van twintig miljoen, maar de banken zagen er geen heil meer in.

Lembrechts, die drie weken geleden als crisismanager werd aangesteld, wijst ten eerste naar de ongebreidelde groeiambitie van FNG. "Het deed overnames die het niet met eigen opbrengsten kon betalen, maar alleen met schulden. Die stapelden zich op." Volgens de voorlopige jaarcijfers over 2019 gaat het om ruim vijfhonderd miljoen rentedragende schulden. Daarnaast integreerde FNG zijn overnames volgens Lembrechts te weinig. "Een voorbeeld: nog altijd zijn er drie magazijnen en twee hoofdkantoren in de Benelux. De derde reden zijn die complexe transacties waarvan bewijsstukken ontbreken of die economisch niet onderbouwd waren."

Lembrechts ziet wel kansen voor in elk geval delen van FNG. "Voor de Nederlandse ketens dienden zich de afgelopen weken kandidaat-overnemers aan, lokale retailondernemers en fondsen. Ook voor de Belgische activiteiten - CKS en Brantano - is interesse. Ze hebben voldoende waarde, al moet er natuurlijk een herstructurering komen. Er zijn te veel Brantano's. Maar het is de curator die beslist hoe het voortgaat met het bedrijf."