Het aantal faillissementen van grote bedrijven is het afgelopen kwartaal verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Euler Hermes. Volgens de kredietverzekeraar is de stijging niet alleen te wijten aan de coronacrisis. 

De grafiek van 'grote faillissementen' laat sinds 2017 een stijgende lijn zien – een trend die wereldwijd versneld doorzet. Johan Geeroms, risk director bij Euler Hermes Nederland, spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. "Omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val. En ook omdat het gemiddelde bedrag dat met de grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uitvalt."

In het tweede kwartaal gingen er wereldwijd bijna 150 grote bedrijven (met een omzet hoger dan vijftig miljoen euro) op de fles. Dat zijn er 70 meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar en 73 meer ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging is te zien in West-Europa. Volgens Geeroms is er een 'uitdijend proces van zombificatie' gaande, ook in de retailsector. "Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus." De risk director verwacht een 'ingrijpende shake out van zwakke broeders', als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid oploopt. 

Volgens Geeroms is er onderliggend vaak meer aan de hand dan de coronacrisis: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en gebrek aan productontwikkeling. Wel verergert de crisis de bestaande problemen. "Daar bovenop speelt ook nog eens de Brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn."