Europese webwinkels zijn bang dat klanten afhaken in het bestelproces door de nieuwe Europese beveiligingsregels. Een betaalmethode à la iDEAL zou veiliger zijn, fraude reduceren en geschikt zijn voor de Strong Customer Authentication-regels die de Europese Bankenautoriteit wil invoeren. Dat meldt het FD.

Een betaalmethode zoals iDEAL voldoet al wel aan de nieuwe beveiligingsregels, waarbij je gebruikmaakt van een fysiek betaalmiddel (je pinpas) en iets dat je weet of bent (je pincode). IDEAL heeft in Nederland 68 procent van het marktaandeel, maar dat is niet overtuigend genoeg voor Europese retailers om een soortgelijke betaalmethode ook in te voeren. Diverse webwinkels hebben de afgelopen jaren gelobbyt in Brussel om deze nieuwe wetgeving te voorkomen. 

Microsoft valt de webwinkelhouders bij. Uit een test met een veilige betaalmethode die het techbedrijf uitvoerde, bleek inderdaad dat veel klanten afhaken gedurende hun bestelling. Microsoft pleit dan ook voor het uitstellen van het onderzoek. 

In Nederland moeten de nieuwe beveiligingsregels op 31 december 2020 bij elke webshop zijn ingevoerd.