Het parket van Antwerpen heeft een onderzoeksrechter de opdracht gegeven grondig te onderzoeken welke misdrijven zijn gepleegd bij de failliete modegroep FNG. Dat meldt zakenkrant De Tijd.

De onderzoeksrechter bekijkt niet alleen of er bij FNG sprake was van marktmanipulatie, maar ook of andere misdrijven zijn gepleegd. Beurswaakhond FSMA overhandigde vorige maand het dossier over FNG aan het Antwerpse parket en meldde in een persbericht dat er aanwijzingen zijn van mogelijk marktmanipulatie onder het vorige management. Maar volgens het parket was er mogelijk nog veel meer aan de hand, bevestigt een woordvoerder tegen de krant.

Het gaat om potentiële misdrijven als valsheid in geschrifte en het gebruik van die valse stukken, valsheden in de jaarrekening en het gebruik daarvan, het verhinderen van het onderzoek van de FSMA naar FNG én misbruik van vennootschapsgoederen. Als het tot vervolgingen komt, riskeren de verdachten tot wel tien jaar cel. 

Het onderzoek richt zich niet alleen op het inmiddels vertrokken oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Op basis van de stukken in het dossier wordt naar meer mensen gekeken. Om wie het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen.

Vorige week werden de Nederlandse modemerken van FNG failliet verklaard. Het gaat om Miss Etam, Expresso, Claudia Sträter, Steps, Promiss en Henkelman Schoenen. Eerder gebeurde dat al voor de Belgische modemerken van FNG, zoals Brantano, Fred en Ginger, CKS en Concept Fashion.