Winkeliers en vastgoedeigenaren in het centrum van Rotterdam eisen overleg met de gemeente over de mondkapjesplicht die er sinds kort geldt. De economische gevolgen zijn volgens hen 'desastreus'.

De ondernemers, verenigd in de stichting Urban Department Store Rotterdam, hebben hierover een brandbrief gestuurd naar het gemeentebestuur, zegt directeur Dominique van Elsacker tegen het FD. De organisatie vertegenwoordigt 330 winkeliers en 65 vastgoedeigenaren in de binnenstad. Hiertoe behoren onder meer de Koopgoot en de Lijnbaan. De brief is verder ondertekend door ondernemers in winkelcentrum Alexandrium, de Markthal en winkelcentrum Zuidplein.

In sommige gebieden zijn de bezoekersaantallen sinds 4 augustus gehalveerd. "En daarmee ook de omzet van de detailhandel", aldus Van Elsacker. "Er is sprake van een rampzalige impact. Het gaat om het voortbestaan van bedrijven en banen. We waren aan het inlopen, maar die winst is weer helemaal verdwenen." Van Elsacker stelt onder meer voor mondkapjes alleen in de winkels te verplichten en niet buiten.