Kruidvat biedt voortaan testamenten en samenlevingscontracten aan. De drogisterijketen gaat daarmee niet alleen de concurrentie aan met de notarissenbranche maar ook met HEMA, dat sinds 2013 online notarisdiensten aanbiedt.

“De drempel wordt lager, we maken het opstellen van dit soort belangrijke documenten toegankelijker voor veel mensen’’, zegt een Kruidvat-woordvoerster tegen het AD. De drogisterijketen biedt een wilsverklaring of samenlevingscontract aan vanaf 199 euro, een paar honderd euro goedkoper dan een volledig traject bij een notaris. Consumenten kunnen het contract of testament online opstellen en ontvangen het concept daarna per mail. Vervolgens kunnen ze kiezen uit twaalf notariskantoren met landelijke dekking om de akte te laten passeren.

HEMA
Toen HEMA in 2013 startte met het aanbieden van samenlevingscontracten en testamenten, leidde dat tot veel commotie binnen de notarissenbranche. De voornaamste zorg was of de wil van de partijen in het ‘HEMA-testament’ voldoende was gewaarborgd. De zaak werd voorgelegd aan de tuchtrechter, die besloot dat de notarisservice van het warenhuis niet in strijd is met de voor notarissen geldende wet- en regelgeving en dat HEMA de geheimhouding van de gegevens voldoende waarborgt.