Hoe Electro World groeit in een markt onder hoogspanning

Hoe Electro World groeit in een markt onder hoogspanning

Je zou het misschien niet denken, maar sinds een kleine twee jaar is Electro World de grootste elektronicaketen van Nederland. Tenminste: op basis van het aantal vestigingen. Door de ombouw van zusterketen Euronics stond Electro World ineens op 150 Nederlandse gevels. Hoe staan de zaken er nu voor?

“Een bizarre tijd die niemand wil.” Jan van de Wouw omschrijft de situatie waarin we leven treffend. Want ook in het gesprek met de directeur van United Retail, de organisatie achter Electro World, ontkomen we er niet aan de impact van de coronacrisis te bespreken. Elektronica was, naast onder meer food en doe-het-zelf, een van de branches waarin de coronacrisis de omzetten juist aanjoeg in plaats van vermorzelde. Van de Wouw is dan ook zeer tevreden dat hij zijn winkels gedurende de hele crisis open mocht houden. Zeker omdat op de locaties waar Electro World zit, vaak in kleinere steden en grotere dorpen, de terugval in traffic erg meeviel ten opzichte van grote winkelstraten. “En de klanten die kwamen kochten ook, dus de conversie was buitengewoon hoog. Daardoor zitten we dit jaar tot nu toe al op een omzetplus van meer dan dertig...

Je zou het misschien niet denken, maar sinds een kleine twee jaar is Electro World de grootste elektronicaketen van Nederland. Tenminste: op basis van het aantal vestigingen. Door de ombouw van zusterketen Euronics stond Electro World ineens op 150 Nederlandse gevels. Hoe staan de zaken er nu voor?

“Een bizarre tijd die niemand wil.” Jan van de Wouw omschrijft de situatie waarin we leven treffend. Want ook in het gesprek met de directeur van United Retail, de organisatie achter Electro World, ontkomen we er niet aan de impact van de coronacrisis te bespreken. Elektronica was, naast onder meer food en doe-het-zelf, een van de branches waarin de coronacrisis de omzetten juist aanjoeg in plaats van vermorzelde. Van de Wouw is dan ook zeer tevreden dat hij zijn winkels gedurende de hele crisis open mocht houden. Zeker omdat op de locaties waar Electro World zit, vaak in kleinere steden en grotere dorpen, de terugval in traffic erg meeviel ten opzichte van grote winkelstraten. “En de klanten die kwamen kochten ook, dus de conversie was buitengewoon hoog. Daardoor zitten we dit jaar tot nu toe al op een omzetplus van meer dan dertig procent.” 

De groei valt overigens niet alléén door corona te verklaren, want begin maart lag het omzetniveau al vijftien procent boven dat van een jaar eerder. Wat dan nog meer meespeelde? Bijvoorbeeld het besluit van vorig jaar om fors meer in te zetten op airconditioning en daar substantieel meer voorraad van in te kopen. “Met de temperaturen van de afgelopen maanden heeft dat ons geen windeieren gelegd”, zegt Van de Wouw. “Zeker in combinatie met het feit dat mensen nu meer thuis zijn.” Daarnaast heeft de integratie van Euronics, nu bijna twee jaar geleden, structureel bijgedragen. “De naamsbekendheid is gestegen, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die ook wel laag was. Die hogere naamsbekendheid zorgde voor meer traffic naar de website, die weer tot bezoekers in de winkels leidde. We meten op ROPO (research online, purchase offline, red.) en die zien we fors toenemen.”

Winkels zijn geen ballast, maar een asset

Groter deel van de kleinere taart
Van de Wouw hecht eraan te benadrukken dat niet simpelweg is gekozen voor Euronics eruit en Electro World overal op de gevel. “Het is Electro World Weterings, Electro World Van Vlerken, Electro World Lieshout. In de formulepropositie hebben we heel duidelijk de ondernemer neergezet en onze consumenten kopen nog steeds bij die namen, alleen hebben sommigen van hen een andere vlag gekregen.” Bijna honderd Euronics-winkels zijn omgegaan naar Electro World en het totale winkelbestand bleef sindsdien stabiel, rond 150. Van de Wouw ziet nog wel ruimte voor uitbreiding. “Het totaal aantal winkels in onze markt daalt, maar binnen die kleinere taart kunnen wij een groter deel innemen.” Die groei zoekt hij zowel door de overname van zelfstandige elektronicazaken als door openingen op geheel nieuwe locaties. “We kunnen er dit jaar zeker nog meer winkels bij hebben.”

ROPO, meer winkels. Het moge duidelijk zijn: Electro World wil zich vooral onderscheiden in het fysieke landschap. Het hoofddoel van de website is nog altijd niet om producten te verkopen, maar vooral om mensen naar de winkels te krijgen. “We zijn een ondernemersclub, trots op onze winkels”, zegt de directeur. “Wij zien die niet als ballast, maar als een asset.” De omzet uit online, die ook fors groeit, fungeert ter ondersteuning van de ondernemers. Daarover zijn ‘goed werkende afspraken’ gemaakt, zegt hij. Die zijn als volgt: een klant die online winkelt wordt op basis van zijn postcode drie ondernemers voorgesteld. Hij kiest zelf bij wie hij koopt en de gekozen ondernemer verschijnt de volgende keer automatisch als voorkeurswinkel, maar kan dan ook weer aangepast worden. “Natuurlijk hebben we hier wel eens discussies over met ondernemers”, zegt Van de Wouw. “Maar we worden steeds succesvoller en dan heb je minder snel onenigheid. Bovendien zien ondernemers dat de website daadwerkelijk leidt tot meer bezoekers in hun winkels, dat maakt ze tevreden.”

Er zullen elektronicaformules verdwijnen

Meer druk op de Randstad
Wat online op de lange termijn met de markt gaat doen is volgens Van de Wouw desondanks een van de grotere uitdagingen. “E-commerce krijgt een behoorlijke boost door corona en Amazon is officieel ons land binnengekomen.” Toch denkt hij als servicegerichte vakhandel, naast het onlinegeweld, een belangrijke rol te kunnen blijven vervullen. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbare formule als Expert. “Maar er staat veel druk op de markt en er zullen ook formules verdwijnen. Ik denk dat de online ontwikkelingen het snelst gaat in de Randstad, waar ook een wat jongere doelgroep zit. Laat dat nou net níet de plekken zijn waar wij gevestigd zijn en niet onze primaire doelgroep. Partijen die zich daar meer op richten zullen de effecten eerder voelen.”

Tegelijkertijd zal het ook bij Electro World niet vanzelf goed blijven gaan, realiseert hij zich. “Ook wij moeten ons blijven ontwikkelen.” Een voorbeeld daarvan is de landelijke lancering van abonnementsdiensten, later dit jaar. Te beginnen met wasmachines- en drogers. “Daarmee kunnen we een bredere doelgroep aanspreken dan we nu doen.” Daarnaast zijn er wat meer interne aandachtspunten. Want naast de online ontwikkelingen, ziet Van de Wouw het vinden van opvolgers voor ondernemers die stoppen als de grootste uitdaging om de dekkingsgraad intact te houden. “Dat is soms wel worstelen. Maar ja, dat geldt voor bijna alle retailers met een ondernemersorganisatie.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!