'Zonder ingrijpen was HEMA in oktober failliet gegaan'

'Zonder ingrijpen was HEMA in oktober failliet gegaan'

Als er voor HEMA geen schuldsanering was gekomen, was het warenhuis in oktober failliet geweest. Dat stellen advocaten van het warenhuis in een rechtszaak die is aangespannen door een groep achtergestelde obligatiehouders. Dat meldt het FD.

Door de schuldsanering raken de obligatiehouders - onder leiding van Alco Pieren – hun inleg kwijt. Daarom stapte Pieren naar de rechter, waar hij eist dat HEMA de sanering en de verkoop stopzet. Ook aan het zogenaamde ‘betalingsverzuim’ moet van Pieren een eind komen. 

Geconstrueerd betalingsverzuim
Het ophalen van nieuwe investeringen mislukte bij HEMA, tenzij het zijn schuldenlast wist te verlagen. “Als HEMA niets zou doen, was het in oktober klaar”, stellen de advocaten van het concern. Maar volgens Pierens advocaat was de financiële positie van HEMA niet zo slecht als het doet voorkomen. Het warenhuis had volgens hem wel voldoende geld in kas om in juli de rente op de obligaties te betalen, maar heeft het dat bewust nagelaten. De advocaat spreekt van ‘geconstrueerd betalingsverzuim’. 

Volgens Pieren maakt HEMA van de coronacrisis gebruik om ‘de herstructurering erdoor te drukken’. Het warenhuis zou volgens hem wachten op een kans om zijn schulden te verlagen, over de rug van achtergestelde schuldeisers. 

Reacties

En dan gaan we maar een webshop in Mexico beginnen.......... Oh ja daar kennen ze de Hema al, en zitten ze te springen op de webshop.

Probeer eerst de hut hier eens op orde te krijgen, en kijk en investeer dan eens verder.

Geplaatst door ikke weet het op 28 augustus 2020 om 09:42

Maar dat is juist het probleem, ze moeten expanderen om het hoofd boven water te houden. Die enorme schuld zorgt ervoor dat je kosten zo laag mogelijk moeten zijn en dat doe je door zoveel mogelijk volume te creëren.

Geplaatst door Bob de Vries op 29 augustus 2020 om 22:57

"...over de rug van achtergestelde schuldeisers." Andere term voor dit soort praktijken: oplichting!

Geplaatst door Marwin de Bruin op 30 augustus 2020 om 12:21

Och die arme rijke investeerdertjes toch, wat een medelijden moeten we met ze hebben. Schulden opkopen heeft gewoon een risico, speculeren heet dat. Soms win je, soms verlies je. Ga dan niet lopen janken als je een keer geen dikke winst maakt.

Geplaatst door Seb Seb op 31 augustus 2020 om 15:25

het had al veel eerder failliet kunnen gaan want vind de uitstraling, personeel, kwaliteit&service flink achteruit hollen.
en het zijn inderdaad oplichters want ze houden de investeerders een dode mus voor de neus en wordt tijd dat de stekker eruit gaat......wie gaat het doen want krijg zin om de HEMA het ravijn in te flikkeren.:)

Geplaatst door D de Jong op 6 oktober 2020 om 20:28

Laatste nieuws

RetailTrends