Ex-franchisers beschuldigen McDonald’s van discriminatie

Meer dan vijftig zwarte voormalige McDonald’s franchisers slepen de burgerketen voor de rechter. De Amerikanen beschuldigen het bedrijf van discriminatie, schrijft persbureau Associated Press. 

Het gaat om 52 franchisers die samen de leiding hadden over tweehonderd Amerikaanse filialen. De ondernemers werden naar eigen zeggen aan het roer gezet van restaurants die relatief weinig omzet draaiden en waar hogere veiligheids- en verzekeringskosten aan verbonden zaten. De ondernemers zouden, in tegenstelling tot hun witte collega’s, niet de mogelijkheid krijgen om goedlopende filialen in betere buurten te runnen. 

Daarnaast zou het bedrijf hen ‘misleidende financiële informatie’ hebben gegeven omtrent de filialen en zouden witte franchisers meer financiële steun hebben ontvangen vanuit McDonald’s. Om hun beweringen kracht bij te zetten, verwijzen de ex-franchisers naar hun gemiddelde omzet. Die bedroeg destijds twee miljoen dollar per jaar, terwijl een gemiddeld Amerikaans McDonald’s filiaal tussen 2011 en 2016 jaarlijks 2,7 miljoen dollar omzet boekte. De groep ondernemers eist nu een schadevergoeding van tussen de 4 en 5 miljoen dollar. 

Het is niet de eerste keer dat McDonald's onder vuur ligt wegens vermeende discriminatie tegenover zijn zwarte franchisers. In een eerdere reactie verwees de keten naar zijn management, waarvan 45 procent naar eigen zeggen bestaat uit zwarte medewerkers.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!