McDonald’s doet per oktober de plastic rietjes bij al zijn 254 Nederlandse filialen in de ban. Ook het plastic deksel van de McFlurry verdwijnt uit de restaurants. 

De plastic rietjes worden vervangen door een papieren variant en de McFlurry wordt binnenkort geserveerd in een kartonnen beker met vier vouwbare randen. McDonald’s zegt met de papieren alternatieven in Nederland jaarlijks ruim zeventigduizend kilo plastic te besparen. Op dit moment zou ongeveer 85 procent van alle verpakkingen bij de fastfoodketen al van gerecycled of hernieuwbaar materiaal zijn gemaakt. 

 “Ons doel is om op termijn over te stappen naar een alternatief waarbij we voor frisdranken helemaal geen rietje meer hoeven uit te geven. Daarbij denken we aan een deksel gemaakt van geperste vezels, met daarin een speciale drinkopening”, aldus Erwin Dito, managing director McDonald’s Nederland. “Het papieren rietje geeft onze gasten in de tussentijd de mogelijkheid om te wennen aan een andere drinkervaring.”

De vervanging van het plastic rietje maakt onderdeel uit van de nieuwe duurzaamheidsinitiatieven van McDonald’s. Andere initiatieven zijn het bouwen van filialen met duurzame en circulaire bouwmaterialen en de inzet van vrachtwagens die rijden op hernieuwbare biodiesel.