De mondkapjesplicht in delen van Rotterdam en Amsterdam leidde niet tot minder drukke winkelgebieden. Dat concludeert het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, dat camerabeelden en straatobservaties van de betreffende winkelgebieden analyseerde. 

Volgens de onderzoekers had de mondkapjesplicht, die in augustus van kracht was, geen enkel effect op het aantal bezoekers van de winkelgebieden. Brancheorganisatie INretail plaatst vraagtekens bij die conclusie. “We staan er helemaal achter dat mondkapjes niet opnieuw worden ingevoerd”, stelt een woordvoerder. “Maar niemand kan met droge ogen beweren dat de invoering van mondkapjes geen effect heeft gehad op de bezoekersaantallen. Ondernemers zagen hun omzetten kelderen juist omdat de straten leeg bleven.”

Het onderzoek geeft volgens INretail een vertekend beeld omdat alleen de camerabeelden van de Meent in Rotterdam zijn gebruikt. Uit onderzoek van de brancheorganisatie bleek eerder dat de bezoekersaantallen en omzetten tot veertig procent daalden ten tijde van de mondkapjesplicht. Een groep Rotterdamse ondernemers stuurde halverwege augustus nog een brandbrief naar het gemeentebestuur omdat de gevolgen van de maatregel voor hun omzetten 'desastreus' zouden zijn.