Nederlandse winkels moeten stoppen met de verkoop van messen aan kinderen. Daartoe roept burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad winkelketens als Blokker, HEMA, Xenos en IKEA op. 

Aanleiding voor zijn oproep is het besluit van Action om een leeftijdsgrens in te stellen voor de verkoop van messen. Action ging daartoe over nadat een wijkagent kinderen tussen de twaalf en veertien jaar op straat was tegengekomen met messen van de winkelketen. Action verkoopt geen messen meer aan jongeren onder de zestien.

Zo'n besluit zet volgens de burgemeester zoden aan de dijk. "De Politie Zaanstreek merkt op straat het verschil", schrijft hij op LinkedIN. Hij hoopt dan ook dat andere ketens het voorbeeld volgen. "Zo levert ook u uw bijdrage aan het terugdringen van wapenbezit onder de jeugd."

IKEA zegt tegen RTL Nieuws op de hoogte te zijn van de oproep: "Wij willen zeker in gesprek gaan met de burgemeester om te kijken hoe we aan een oplossing kunnen werken." Ook Blokker heeft kennisgenomen van de oproep en is zich er nog over aan het beraden.