In het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste van volgend jaar zijn faillissementen van retailers te verwachten. Zowel binnen het mkb als onder ketens zullen winkels omvallen, zegt directeur Jan Meerman van INretail tegenover RetailTrends.

Op langere termijn rekent Meerman op aantrekkende consumentenbestedingen, maar eind dit jaar en begin 2021 verwacht hij nog een forse klap. “Zowel het mkb als grootwinkelbedrijf zien soms dertig tot veertig procent minder bezoekers en daar zien we de komende maanden geen grote verbetering in.” Hij wijst erop dat die maanden met name voor mode- en schoenenretail traditioneel heel belangrijk zijn. “Dan heb je veel klanten nodig.”

Vooral vanaf 1 januari, als de steunpakketten van de overheid worden afgebouwd, verwacht Meerman dat de schade die nu niet aan de oppervlakte komt zichtbaar wordt. Het aantal faillissementen neemt nu dankzij de steunpakketten nog niet toe, denkt hij. “Onze verwachting is dat partijen straks wel zullen omvallen over de gehele breedte binnen mode en schoenen, zowel kleine spelers als ketens.”

Meerman had dinsdag tijdens Prinsjesdag op wat meer empathie met ondernemers in de binnensteden gehoopt. “Het is een wat steriele miljoenennota”, vindt hij. Dat de landelijke overheid zich bekommert om het belang van sterke binnensteden is volgens hem niet terug te zien.

Een analyse voor wat de miljoenennota betekent voor retailers is te lezen op RetailTrends.