Brancheorganisaties vinden extra maatregelen 'niet nodig'

Brancheorganisaties vinden extra maatregelen 'niet nodig'

Extra coronamaatregelen zijn niet nodig, stellen onder meer INretail en het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). Wel benadrukken zij bij hun leden dat de coronamaatregelen nog beter gehandhaafd moeten worden. Dat meldt De Telegraaf

"De aandacht van de samenleving is verslapt. We zien soms dat klanten door elkaar heen banjeren", zegt Marc Jansen van het CBL. Supermarkten voelen zich volgens Jansen echter niet extra aangesproken wat betreft het naleven van de corona-protocollen.

Volgens INretail gebeurt er van alles om drukte te voorkomen en zijn daardoor nieuwe maatregelen niet nodig. "Er is een protocol, elke winkel werkt met routes en heeft ontsmettingsmiddelen. Uiteindelijk kunnen we wel nog meer op papier zetten, maar mensen moeten het in hun gedrag tonen", vertelt een woordvoerder van INretail.

Vakbond FNV stelt dat de werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de drukte in de winkels terug te dringen. "Ga minder omzet draaien waardoor het rustiger wordt. Als je echt wilt, moet je ook de consequenties dragen", aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de vakbond. 

"Ik geloof niet dat de vakbonden moeten gaan bepalen welke operatie wij in de winkels uitvoeren", zegt Jansen. De regels in de winkels zijn volgens hem duidelijk genoeg. "Als het ergens te druk wordt moet een winkeleigenaar daar zelf iets aan doen."

 

Reacties

Ga minder omzet draaien...?!?!? En de kosten dan? Vervolgens gaan ze brullen dat de lonen weer omhoog moeten. Die is echt niet fris hoor...

Geplaatst door Jaap Vijn op 28 september 2020 om 10:55

Ik vraag mij af of de heer Janssen zelf wel eens in een supermarkt komt? Geen controle bij de deur, vieze winkelwagentjes, geen mondkapjes of handschoenen bij medewerkers, geen afstand mogelijk door display’s in de paden. Ouderen zijn simpelweg niet meer welkom in de supers. Maatregelen zijn hard nodig want de organisatie pakken het zelf niet op. Uitzonderingen daar gelaten.

Geplaatst door Herman van Wissen op 28 september 2020 om 14:23

Nou meneer van Wissen, u moet zich iets beter informeren voordat u dit schrijft, of gewoon eerst even een paar uurtjes meedraaien bij mij in de winkel. Ik ben zelf bedrijfsleider van een winkel en wij houden ons prima aan de voorschriften en regels van het rivm, maar waar wij ons steeds meer over verbazen is dat het merendeel de oudere (kwestbare) klanten zijn die gewoon doorlopen bij de winkeldeur en zelfs door de deur waar uitgang op staat, zonder hun handen te des-infecteren en absoluut geen rekening houden met de 1,5 meter afstand tot personeel en andere klanten, en nog steeds hun neus snuiten in een stoffen zakdoek die daarna gewoon in de broekzak gaat terwijl er geadviseerd wordt papier te gebruiken en weg te gooien, en gezellig een half uur met kennissen gaan staan praten midden in de paden, en als wij ze aanspreken op hun gedrag zijn ze nog boos ook.
En ik zie dit niet alleen in mijn eigen filiaal, ik was vanochtend bij AH, daar staan keurig de flessen des-infectmiddel klaar, er zijn lijnen geplaatst en het personeel loopt met hesjes en handschoenen aan te werken, en toch lopen daar enige oudere klanten gewoon lekker op minder dan 1,5 meter afstand met andere klanten of personeel, en dit denk ik doen omdat enige van hen zelf een mondkapje op heeft, en zich dus veilig voelen.
Begrijp mij niet verkeerd, er zijn zeker ook andere leeftijdsgroepen die wij zich niet zien houden aan de maatregelen, maar om nu alles maar bij de winkeliers neer te leggen, echt grote onzin, u heeft net zo'n grote verantwoording als de rest van Nederland.
Advies, ga s'ochtends vroeg, doe handschoenen aan en draag een mondkapje, dan weet u dat u in ieder geval dat u safe kan winkelen, maar wel de afstand houden ondanks dat u zelf een mondkapje op heeft.
Ik ben van mening dat als er landelijk een mondkapjes plicht komt, deze voor klanten en niet voor het personeel moet gelden, zij moeten de hele dag werken en voor hen is het risico op besmetting door klanten het grootst, en het ongemak van 8 uur lang een kapje dragen is echt net gezond voor hen

Geplaatst door D de Bruin op 28 september 2020 om 15:58

Na mijn bezoeken aan 2 AH Den Haag, Hoogvliet, jumbo, Coop, Spar, Marqt is dit mij opgevallen. Natuurlijk zie ik dat klanten zich niet gedragen. Toch bent u gastheer en zou de regie moeten houden. Voor ons allemaal. En het gaat hier niet over al die bedrijven die wel hun stinkende best doen. Ik lees net dat Den Haag nog veel strenger wordt. Dus handhaven is volgens mij noodzaak.

Geplaatst door Herman van Wissen op 28 september 2020 om 17:12

Vanavond verzoekt MP Mark Rutte namens de regering de supermarkten de regie zelf ter hand te nemen. Mondkapjes in de supermarkten, 2 keer per dag een senioren uurtje en controle bij de ingang. Grijp deze kans managers van supermarktorganisaties. Ook een kans om reclame te maken en extra service te verlenen door mondkapjes met logo gratis te verstrekken. Maak van een nadeel uw voordeel.

Geplaatst door Herman van Wissen op 28 september 2020 om 20:13