Extra coronamaatregelen zijn niet nodig, stellen onder meer INretail en het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). Wel benadrukken zij bij hun leden dat de coronamaatregelen nog beter gehandhaafd moeten worden. Dat meldt De Telegraaf

"De aandacht van de samenleving is verslapt. We zien soms dat klanten door elkaar heen banjeren", zegt Marc Jansen van het CBL. Supermarkten voelen zich volgens Jansen echter niet extra aangesproken wat betreft het naleven van de corona-protocollen.

Volgens INretail gebeurt er van alles om drukte te voorkomen en zijn daardoor nieuwe maatregelen niet nodig. "Er is een protocol, elke winkel werkt met routes en heeft ontsmettingsmiddelen. Uiteindelijk kunnen we wel nog meer op papier zetten, maar mensen moeten het in hun gedrag tonen", vertelt een woordvoerder van INretail.

Vakbond FNV stelt dat de werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de drukte in de winkels terug te dringen. "Ga minder omzet draaien waardoor het rustiger wordt. Als je echt wilt, moet je ook de consequenties dragen", aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de vakbond. 

"Ik geloof niet dat de vakbonden moeten gaan bepalen welke operatie wij in de winkels uitvoeren", zegt Jansen. De regels in de winkels zijn volgens hem duidelijk genoeg. "Als het ergens te druk wordt moet een winkeleigenaar daar zelf iets aan doen."