Waarom heel Nederland straks van HiFi Klubben heeft gehoord

Het van oorspong Deense HiFi Klubben heeft dertien winkels in Nederland en toch hoor je relatief weinig van deze specialist in beeld en geluid. Het aantrekken van franchisers en uitbreiden van het winkelbestand moeten hier verandering in brengen. “Het is tijd dat we Nederland verder gaan veroveren”, vertelt countrymanager Hans Peter Rietveld. 

Hoe gaat het met HiFi Klubben?
“We slaan ons aardig door de coronacrisis heen. Toen het virus uitbrak half maart, raakten ook wij in paniek. Al snel bleek dat HiFi Klubben in de 'verwenartikelen' zit. Wij verkopen geen computers en zo, maar mensen gingen meer tijd thuis besteden en daar hadden ze mooie spullen bij nodig. Daarom mag ik eigenlijk niet klagen, want tot aan september zijn de verkopen heel goed gegaan. Sinds het begin van de coronacrisis noteren we een omzetstijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Wel moeten we alert blijven op bijvoorbeeld de kosten, want niemand weet hoe het zich ontwikkelt. Verder gaat het goed. HiFi Klubben bestaat dit jaar 40 jaar en volgend jaar zijn we alweer tien jaar actief in Nederland....

Het van oorspong Deense HiFi Klubben heeft dertien winkels in Nederland en toch hoor je relatief weinig van deze specialist in beeld en geluid. Het aantrekken van franchisers en uitbreiden van het winkelbestand moeten hier verandering in brengen. “Het is tijd dat we Nederland verder gaan veroveren”, vertelt countrymanager Hans Peter Rietveld. 

Hoe gaat het met HiFi Klubben?
“We slaan ons aardig door de coronacrisis heen. Toen het virus uitbrak half maart, raakten ook wij in paniek. Al snel bleek dat HiFi Klubben in de 'verwenartikelen' zit. Wij verkopen geen computers en zo, maar mensen gingen meer tijd thuis besteden en daar hadden ze mooie spullen bij nodig. Daarom mag ik eigenlijk niet klagen, want tot aan september zijn de verkopen heel goed gegaan. Sinds het begin van de coronacrisis noteren we een omzetstijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar. Wel moeten we alert blijven op bijvoorbeeld de kosten, want niemand weet hoe het zich ontwikkelt. Verder gaat het goed. HiFi Klubben bestaat dit jaar 40 jaar en volgend jaar zijn we alweer tien jaar actief in Nederland. Inmiddels hebben we in Nederland dertien winkels, een webshop en een projectenafdeling.”

Over het algemeen hoor je niet zoveel van jullie, hoe komt dat?
“Ik zou graag willen dat je bij HiFi Klubben direct zegt: 'dat ken ik en ik ben in alle winkels geweest'. Dat is helaas een illusie. Kijk je naar de geluidsmarkt in Nederland, dan heb je de mass market (MediaMarkt, BCC) en de online aanbieders (Coolblue, bol.com). Daarnaast heb je nog een hele grote groep high end HiFi-winkels. HiFi Klubben zit daar een beetje tussenin. Wij vinden onszelf geen high end-winkel, maar voor een hoop klanten zijn we wel aan de prijs. Heel veel mensen geven niet duizend euro uit voor een geluidsinstallatie. Daarom is ons bereik niet zo groot als een retailer in de mass market. Voor onze branche hebben we een groot marketingbudget, maar dat valt niet te vergelijken met een budget dat bijvoorbeeld de MediaMarkt aan marketing uitgeeft. Daarom ken je ons misschien niet.”

Toch overlapt het assortiment van HiFi Klubben ook met dat van de grote partijen. Dus die klanten zouden ook bij jullie terechtkunnen.
“Ja, wij verkopen bijvoorbeeld ook Sonos-speakers en tv’s van Samsung. Het is niet zo dat wij alleen een nichedoelgroep van muziekliefhebbers bedienen. Ons merkenpakket is wat beperkter, maar onze medewerkers weten wel alles van de producten die HiFi Klubben verkoopt. Wij zeggen altijd 'we weten heel veel van weinig in plaats van heel weinig van veel'. Klanten die bij grote partijen kopen, zouden net zo goed bij ons kunnen slagen – als ze ons zouden kennen. Daarom zijn we nu onze bekendheid aan het vergroten.”

Daarvoor is HiFi Klubben franchisers aan het zoeken. Vanwaar die keuze?
“Het plan is om hoe dan ook het winkelbestand uit te breiden. Als het met franchisers te lang duurt, dan gaan we op eigen houtje verder. Maar franchisers aan onze formule binden is een optie. In Scandinavië doen we dat al sinds 2000. Een derde van de vestigingen werkt daar via onze franchiseformule en dat is erg succesvol gebleken. In Scandinavië hebben we een goede dekking, daar hoeven geen winkels meer bij. In Nederland en Duitsland is dat nog niet het geval, dat zijn de groeimarkten. In Duitsland hebben we nu vijf winkels, daar komen er binnenkort drie bij. 

Dat moeten er in Nederland twintig tot dertig worden, een aanzienlijke groei ten opzichte van het huidige winkelbestand.
“Twintig tot dertig is redelijk ruim, dus houd het maar op 25 – al is dat ook geen exact getal. Ik zoek momenteel naar geschikte steden met zo’n 100 duizend inwoners. Daar zijn er in Nederland een hoop van, dus HiFi Klubben kan hier nog aardig groeien.”

Foto: De winkel in Alkmaar.

HiFi Klubben zit nu met name in het westen en midden van het land. Is dat bewust?
“Dat is ooit zo gegroeid doordat we in 2011 RAF in Amsterdam overnamen. Vanuit die regio zijn we toen gaan uitbreiden. Een bewuste keuze, omdat het personeel van de winkels elkaar kon ondersteunen. Nu wordt het tijd om ook de rest van Nederland te veroveren. Tot nu toe hebben we al aardig wat serieuze reacties van geïnteresseerde ondernemers ontvangen.”

De afgelopen jaren heeft HiFi Klubben ook geïnvesteerd in een omnichannelstrategie. Hoe combineert u dat met nieuwe franchisewinkels?
“Het is een terugkerend probleem als winkels online gaan: hoe zit dat met je franchisenemers? Wij hebben dat ondervangen door elke winkel een verzorgingsgebied te geven op basis van postcode. De webshopomzet van dat gebied komt automatisch terecht bij de betreffende winkel. Zo zorg je ervoor dat de webshop nooit een concurrent is van de winkel. Nu is de online-omzet 25 procent van het totaal. Als we straks heel Nederland afgedekt hebben met winkels, dan is de omzet van de webshop nul omdat die omzet bij de winkels terechtkomt. Winkel en webshop horen bij elkaar, je kan niet zonder het één of het ander. Franchisers zijn erg tevreden over dat concept.”

Wanneer denkt u de eerste nieuwe winkel te kunnen openen?
“Dat is een goede. Een franchiseproces is niet in een maand bekeken, dat kan zo een halfjaar duren. Dus laten we zeggen dat de volgende HiFi Klubben-vestiging in 2021 zijn deuren opent.”

Laat je mailadres achter en lees dit artikel direct verder.
Ook ontvang je de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!