Nederlandse douane wijst onlineshoppers op invoerregels

Nederlandse douane wijst onlineshoppers op invoerregels

De Nederlandse douane start een campagne om onlineshoppers te wijzen op de invoerregels. Daarmee wil de douane voorkomen dat consumenten 'voor verrassingen komen te staan'.

Uit een peiling in opdracht van de douane onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat 64,6 procent sinds maart één tot drie keer in een webshop buiten de Europese Unie winkelde. Eén op de vijf doet dit vaker dan vóór de pandemie. Met name elektronica en gadgets (49,1 procent), kleding, schoenen, tassen en accessoires (40,1 procent) en hobby- en knutselspullen (35,6 procent) worden over de grens gekocht.

Om te voorkomen dat consumenten worden overvallen door bijkomende kosten of zelfs inbeslagname van hun aankopen, wijst de douane hen op de geldende regels. Een product dat bijvoorbeeld niet voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen kan in beslag worden genomen. “Om dit te voorkomen adviseren wij om vóór je iets buiten de EU koopt, te checken of dit Nederland in mag”, aldus een woordvoerder. “Denk aan namaak-sportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning.”

Daarnaast moeten consumenten over aankopen in een webshop buiten de EU vanaf 22 euro btw betalen. Die kosten worden niet altijd berekend in de betreffende webshop, waardoor de consument hier soms bij aflevering van het pakket pas achterkomt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!