De eigenaar van Scotch & Soda heeft miljoenen euro's in het modebedrijf gestoken om het door de coronacrisis te helpen. Ook leende het Amsterdamse bedrijf miljoenen bij banken met garanties van de overheid, meldt het FD op basis van het jaarverslag.

Eigenaar Sun Capital leende in twee etappes vijftien miljoen euro. Een consortium van Nederlandse banken verstrekte eveneens vijftien miljoen. De banken maken gebruik van de GO-C-regeling, waarbij de overheid garant staat voor maximaal tachtig procent van het krediet. Het resterende risico blijft voor de banken.

De kapitaalinjectie was hard nodig. Het bedrijf met 249 winkels in zeventig landen moest in maart overal ter wereld de deuren sluiten, behalve in Zweden. "We werden hard geraakt. Onze eerste prioriteit in maart was cash in het bedrijf houden", zegt cfo Thomas Bervoets tegen de krant. Het bedrijf maakte ook gebruik van steunmaatregelen van de overheid.

In het afgelopen boekjaar, dat tot en met 31 mei liep, leed Scotch & Soda een nettoverlies van bijna 160 miljoen euro. Een jaar eerder stond het bedrijf bijna dertien miljoen in de min. De omzet daalde met twaalf procent naar bijna 291 miljoen euro.