Een doorstart onder dezelfde eigenaar doet nogal eens de wenkbrauwen fronsen. Is het niet gewoon een makkelijke manier om van schulden en duur personeel af te komen? Een hoogleraar en twee curatoren vinden het geen goed idee om zo'n doorstart bij voorbaat af te wijzen, zeggen ze in het oktobernummer van RetailTrends.

"Zo zit ons systeem in elkaar", zegt hoogleraar privaatrecht Frank Verstijlen aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Je kunt leren van je fouten. En het hoeft nog geeneens een fout te zijn, er kan ook een calamiteit zijn die een onderneming over het randje drukt. Dan gaat het nogal ver om te zeggen: 'Wij vertrouwen jou niet om deze onderneming voort te zetten.' In zo'n situatie is er geen reden om die persoon anders te behandelen dan anderen."

De curatoren Rinke Dulack (Van Benthem & Keulen) en Job Molkenboer (Molkenboer & Van der Kolk Advocaten) zijn ook die mening toegedaan. Al verdient de verkoop aan een derde partij wel de voorkeur, zegt Dulack. "Het is heel ongemakkelijk als je een partij aan wie je net de boel hebt verkocht, moet aanspreken op het verleden. Dat is niet handig." Dat het toch geregeld voorkomt dat een bedrijf weer in handen komt van de oude baas of een partij die eraan gelieerd is, vindt Dulack niet zo vreemd. "Zeker bij grotere bedrijven kost het gewoon tijd. Iemand van buiten kent zo'n bedrijf niet. Voordat 'ie weet hoe het allemaal zit, is hij weken verder."

Klik hier voor het artikel. Nog geen member? Kijk dan hier.