De Belgische onderzoeksrechter onderzoekt hoe 110 miljoen euro is weggesluisd bij de failliete modeketen FNG. Het geld van het voormalige moederbedrijf van Miss Etam zou zijn beland bij een Nederlands bedrijf, schrijft zakenkrant De Tijd.

De transacties zouden zijn gebeurd op verzoek van oprichter Dieter Penninckx, zegt een een ex-medewerker. Het geld zou zijn overgemaakt naar het bedrijf FIPH, een investeringsvehikel van voormalig FNG-aandeelhouder Rens van de Schoor. Volgens De Tijd ontdekte de revisor die de boekhouding doorlichtte dat er nooit een onderbouwing of documenten aan te pas kwamen om de transacties te verantwoorden.

Eind juli ging de Belgische tak van FNG failliet, vlak daarna volgde het Nederlandse deel. Miss Etam valt sinds september onder NXT Fashion van Martijn Rozenboom. Ook het veel kleinere Steps valt eronder. Expresso en Claudia Sträter werden door Rozenboom al snel doorverkocht aan de Van Uffelen Groep.

Oud-topman Penninckx werd dinsdag onder voorwaarden vrijgelaten. Samen met de twee andere oprichters, onder wie zijn partner, wordt hij onder meer verdacht van valsheid in geschrifte, het indienen van valse jaarrekeningen, manipulatie van de beurskoers en witwassen.